Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bestuurders grote zorginstellingen domineren RVZ

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ), die zich vorige week sterk uitsprak voor verdere schaalvergroting in de zorg, wordt gedomineerd door bestuurders en werknemers van grote, veelal uit fusies ontstane zorginstellingen. Dit schrijft de Volkskrant.
Bestuurders grote zorginstellingen domineren RVZ

Vorige week schreef de RVZ in een advies dat fusies in de zorg niet leiden tot slechtere of duurdere medische hulp. Minister Klink had om dit advies gevraagd, omdat de Tweede Kamer de megafusie tot Espria wil blokkeren. Het advies werd in de Tweede Kamer en daarbuiten met verbazing ontvangen. De Kamer maakt zich grote zorgen over de vele fusies in de zorg. Uit het RVZ-advies blijkt dat grootschaligheid in ziekenhuizen vaak een harde noodzaak is om mensenlevens te redden.

Grootschalige zorgorganen

De Volkskrant schrijft nu dat vijf van de negen van de RVZ werken voor grootschalige zorgorganen: twee als bestuurder, twee als toezichthouder, en een als medisch specialist.

RVZ spreekbuis

Volgens Chris Wiggers, secretaris van de Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), een belangenorganisatie van kleine zorginstellingen, fungeert de raad als spreekbuis van de grote zorgmolochs. Rien Meijerink – voorzitter van de RVZ, toezichthouder bij het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda, en consultant – zegt in de Volkskrant dat hij objectief oordeelt en zijn vele petten goed gescheiden houdt.

Verschillende petten

Volgens de Volkskrant valt het niet mee om de verschillende rollen onafhankelijk van elkaar te beoefenen. Marjanne Sint, een van de kroonleden van de RVZ, is tevens bestuursvoorzitter van de Isala Klinieken in Zwolle (‘het grootste niet-academische ziekenhuis van Nederland’, aldus de website). Een woordvoerder van minister Klink noemt dit geen belangenverstrengeling, maar een samenloop van omstandigheden. (De Volkskrant)

Lees ook:

NMa en NZa zijn het oneens over megafusie

VGN verbaasd over ophef over monsterfusie

Kamer wil dat minister monsterfusie blokkeert

CDA wil Kamerdebat over monsterfusie

NMA gaat akkoord met monsterfusie

Espria is al realiteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.