Bezettingsnorm verpleeghuizen komt eraan

Hoeveel zorgmedewerkers moeten er minimaal op een verpleegafdeling staan om de kwaliteit van zorg te garanderen? Het ministerie van VWS komt nog vóór 1 oktober met het antwoord op deze vraag als de bezettingsnorm voor de langdurige zorg gepubliceerd wordt. Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn (VWS).

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ouderenfotolia400.jpg
Foto: Fotolia

Een minimumnorm voor de bezetting op verpleegafdelingen is onderdeel van een motie uit 2014 van SP-Kamerlid Renske Leijten. Haar fractie wil naar aanleiding van het Kamerdebat over kwaliteit van verpleeghuiszorg weten wanneer officieel sprake is van onderbezetting. Van Rijn laat in een Kamerbrief van 15 augustus weten dat de bezettingsnorm momenteel wordt getest en onderdeel zal zijn van het nieuwe kwaliteitskader van het Zorginstituut dat voor oktober klaar moet zijn.

Statistieken
Van Rijn informeert de Kamer in dezelfde brief over het bericht dat het ziekteverzuim in de zorg in de afgelopen tien jaar niet eerder zo hoog is geweest als

4
271

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. We zijn een beetje kort van memorie. Tot minimaal 1995 was er de Twijnstra en Gudde norm. Elke maand werd de score van zorgzwaarte gerelateerd aan de bezettingsnorm. Daarna moest alles anders, zoals altijd in Nederland, en verviel die norm. En nu gaan we er weer naar terug. En een ideetje om te bezuinigen: NZA, GAK, Zorgkantoren, ministerie VWS, allemaal organen die bezig zijn zichzelf in stand te houden waarbij de kosten-baten verhouding voor de volle 100% zoek is. We, ik niet niet maar al die anderen, geven liever 100 miljoen uit om 1 miljoen aan onrechtmatige declaraties op te sporen. Maak dat allemaal lean and mean: kleine organisaties die o.b.v. steekproeven de zaak in de gaten houden. Wordt je gesnapt op fraude dan automatisch bestuurs/directie-wissel, inclusief name and blame! Kijken of dat management er dan mee door durft te gaan.

  2. Lees alle reacties
  3. Norm kan zeker helpen omdat er enige vorm van houvast is om schrijnende situaties te benaderen.Toch zag ik liever een onderbouwd en breed gedeeld verhaal over hoe het zover heeft kunnen komen gekoppeld aan een duurzame toekomstvisie waar weer hoop uit te halen is.

  4. Personele bezetting op afdelingen verpleeghuiszorg raakt grenzen van bizar in Nederland. Weinig tot minimaal personeel op de afdeling om te voorzien in de zorgbehoefte van klanten. Ik krijg signalen dat directies het niet meer zien zitten en intussen veel geld besteden aan duur interim management in de hoop de financiele gaten nog te dichten, maar de budgetten raken op en het namaak management gaat met de centen ervan door. Wat Nederland nodig heeft ''meer geld voor de zorg'' en minder geld voor personele overhead taken en stop de belachelijke hoge beloning voor directies en hun directe management onderdanen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.