Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Bijna alle ziekenhuizen halen borstkankernorm

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bijna alle ziekenhuizen voldoen aan de volumenorm voor borstkankeroperaties. Alleen het Gemini ziekenhuis in Den Helder en de Sionsberg in Dokkum halen de vijftig operaties per jaar niet. Dat blijkt uit cijfers op de website kiesbeter.nl.
Bijna alle ziekenhuizen halen borstkankernorm

De vereniging van chirurgen, NVvH, maakte deze week minimumvolumenormen bekend voor drie soorten kankeroperaties. Deze kwamen tot stand na aandringen van onder meer de Inspectie voor de Gezondheidszorg en zorgverzekeraars.

Volgens de gegevens uit 2009 op kiesbeter.nl voldoen slechts twee ziekenhuizen niet aan de norm. Het Gemini ziekenhuis heeft laten weten in 2010 meer dan honderd operaties te hebben uitgevoerd.

Kwaliteitsverbetering

Behalve een minimumaantal operaties per jaar, moet een ziekenhuis ook voldoen aan kwaliteitscriteria die de NVvH heeft opgesteld. Ziekenhuizen die over een jaar niet aan de eisen voldoen, moeten gaan samenwerken of patiënten doorverwijzen naar ziekenhuizen die wel aan de normen voldoen. De NVvH hoopt hiermee de kwaliteit van oncologische zorg te verbeteren.

Strenger

Zorgverzekeraar CZ is strenger. Een half jaar geleden liet zorgverzekeraar CZ weten een vijftal ziekenhuizen niet meer te contracteren omdat zij minder dan vijftig borstkankeroperaties per jaar uitvoeren. Een woordvoerder van CZ laat weten de eigen normen te handhaven. CZ wil dat ziekenhuizen focussen op wat ze goed kunnen. Zorg waar ze onvoldoende kwaliteit in kunnen leveren, zouden ze aan collega-ziekenhuizen moeten overlaten. “Het is hartstikke goed dat de chirurgen zelf met normen komen. Wij hebben goed nagedacht over het aantal van zeventig, want wij willen dat er daadwerkelijk iets verandert. De lat moet hoog genoeg liggen.”

Bethesda

Ziekenhuis Bethesda in Hoogeveen voldoet niet aan de volumenorm van CZ. Gisteren heeft er eindelijk een persoonlijk gesprek plaatsgevonden tussen CZ-bestuursvoorzitter Wim van der Meeren en bestuursvoorzitter Cees Donkervoort van het Bethesda: “Ik heb CZ gevraagd rekening te houden met belangen van patiënten, staf en medewerkers van ziekenhuizen als het gaat om de overval die CZ vorig jaar pleegde. Er is destijds een heel verkeerd beeld ontstaan over kleine ziekenhuizen. Ik vond bij Wim van der Meeren begrip hiervoor. Uiteraard heb ik wel enig begrip voor de normen die een verzekeraar als CZ stelt, maar zou graag willen dat deze aansluiten bij ‘het veld’ en de eisen die een vereniging als NVvH stelt.” CZ en het Bethesda blijven in gesprek over de contractering van zorg. Donkervoort laat weten vooralsnog de twee rechtszaken door te zetten: het hoger beroep en de bodemprocedure samen met Stichting Algemene Ziekenhuizen en wellicht het Slotervaartziekenhuis. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Chirurgen stellen volumenormen voor kankerbehandelingen

Rechter: CZ mag eigen criteria opstellen

CZ presenteert verkorte borstkankerlijst

Ziekenhuizen in actie tegen werkwijze CZ

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief

4 REACTIES

  1. je kunt nog zulke mooie regels op stellen over volumenormen maar als je denkt dat je in een goed ziekenhuis komt en deze heeft een tijdelijke arts in dienst die daadwerkelijk aantont niet up to date te zijn dan heb je aan al die mooie normen niets. Ik had een tijdelijk arts die niet kon communiceren, geen uitleg en informatie gaf, het niet nodig vond dat je voor een operatie fit bent, en geen voorstander was van borstbesparend opereren. Ik had geen andere keus dan door hem geopereerd te worden. 2 tumoren van nog geen 1 cm en 3 ons borst weg.Er volgde ook geen nagesprek met ook maar enige uitleg.
    en dat bij een ziekenhuis dat goed bekend staat. allemaal kul. Je bent zo afhankelijk van de arts.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.