Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bijna helft verpleegkundigen betaalt eigen scholing

40 procent van de verpleegkundigen nemen de kosten voor hun bijscholing deels of geheel voor eigen rekening. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van vakblad Nursing en VDO Opleiding en advies. In de thuiszorg ligt het percentage nog hoger met 64 procent.
Bijna helft verpleegkundigen betaalt eigen scholing

Uit het onderzoek blijkt ook dat bijna 70 procent van de verpleegkundigen hun bijscholing volgen in hun vrije tijd. In de thuiszorg geldt dat voor 92 procent. Aan het onderzoek deden 270 verpleegkundigen mee.

Verplichting werkgever

Volgens de Kwaliteitswet zorginstellingen is een werkgever verplicht te zorgen voor goed personeel. Toch voelen slechts 47 procent zich door hun werkgever gestimuleerd tot het volgen van een cursus of opleiding. In de thuiszorg is dat percentage 33 procent. Advocaat Ivo Sindram meldt Nursing dat het opleidingsniveau ook een verantwoordelijkheid is van de verpleegkundigen zelf. “Van een professional mag worden verwacht dat hij of zij zelf de vakkennis op peil houdt en dat niet laat afhangen van de werkgever.” Als een verpleegkundige een ernstige fout maakt door onvoldoende vakkennis, zal ook de rechter uitgaan van deze professionele verantwoordelijkheid, aldus Sindram. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Verpleegkundigen ontevreden over werkvloer

Ouderenzorg werft hbo-verpleegkundigen

Verpleegkundigen willen niet als zzp’er werken

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.