Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Adware in de zorg

Berend de Vries heeft al meer dan 20 jaar ervaring met ict in de zorg. Sinds 2009 is hij Managing Partner van Comfort-IA. Hij richt zich op informatiseringsbeleid en informatiebeveiliging voor zorginstellingen en gemeentelijke instanties. Zijn blogs voor Zorgvisie schrijft hij meestal samen met zijn collega Jaap van der Wel.
Laatst kwam mijn dochter bij me: ‘Pap, mijn computer wordt zo langzaam. En telkens wanneer ik een site open, krijg ik allemaal advertenties en prijslijsten.’
Berend de Vries

Een ernstig geval van adware, was al snel de conclusie. Adware is bij het grote publiek nog vrij onbekend. Het is software die advertenties op uw scherm zet. Niet erg schadelijk, zult u zeggen, hooguit vervelend. De reclame die u tegenwoordig door Google voorgeschoteld krijgt bij YouTube-filmpjes zijn daar een voorbeeld van. Valt het u op dat de filmpjes uw recente online zoekgedrag weerspiegelen?

Extenties

Sommige websites hangen uitbreidingen in uw browser, zogeheten extensies. Soms onder het mom van extra functionaliteit, zoals een toolbar, vaak echter zonder dat u het merkt. Dit is de meest voorkomende vorm van adware. Zo’n extensie volgt wat u doet op internet en reageert daarop door gericht advertenties in uw browser te tonen. Sommige gaan wel heel ver: Tikt u het adres van een site in dan wordt gelijk een extra site met aanbiedingen geopend, gaat uw muis over een plaatje dan ziet u de prijslijst van een site waarop u het getoonde voorwerp kunt bestellen of er staan, heel geniepig, ineens wat extra regeltjes in de resultaten van uw zoekopdracht. Uw zoekvragen beïnvloeden wat de extensie doet en de extensie beïnvloedt uw beleving van internet.

Knappe software

Adware is knappe software. Het verzamelt gegevens over u, zoekt daar het juiste reclamemateriaal bij, presenteert dat op een geschikt moment, noteert uw reactie op de reclame, en stuurt de over u verzamelde gegevens terug aan het bedrijf dat ‘big data’ voor marketing verhandelt. Het vervelende is dat over u informatie wordt verzameld zonder dat u gelegenheid heeft gehad daar expliciet toestemming voor te geven. Die had u vast niet gegeven als u wist wat er gaande was.

Zorgverleners

In de zorg gaat veel geld om. Adware is een moderne aanpak om de inkomsten van leveranciers te vergroten. Mogelijk worden heel veel zorgverleners er door beïnvloed zonder dat ze het door hebben. En het is waarschijnlijk dat de software informatie op het werkstation verzamelt en doorstuurt aan een externe organisatie. Over de zorgverlener, maar wie misschien ook wel informatie over patiënten van wie de informatie in een medisch programma op internet wordt genoteerd.

Het wordt griezelig als je bedenkt dat bij de zorgverlener specifiek reclame gemaakt kan worden voor producten voor precies zijn patiëntengroep. Ik ken hier nog geen reële voorbeelden van in Nederland maar bekend zijn de adware-advertenties voor farmaceutische producten – meestal voor mannen – uit het buitenland.

Spionage

Adware wordt steeds meer gezien als kwaadaardig omdat het van advertenties over kan gaan in privacyschending en zelfs spionage. De omvang van de invloed van deze software is onbekend maar die zou best eens flink kunnen zijn.

Om adware weg te krijgen, helpt een viruschecker nauwelijks. Er is speciale programmatuur voor nodig. Wanneer u zoekt op ‘adware verwijderen’ vindt u er een stel. Helaas staan deze nog in de kinderschoenen: Ik had drie verschillende programma’s nodig om de zeven adware-pakketten te verwijderen die mijn dochter had opgepikt.


Berend de Vries


Managing Partner Comfort-IA

 

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.