Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leve de wijkverpleegkundige

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De wijkverpleegkundige is weer helemaal in ere hersteld. En terecht: wijkverpleegkundigen zijn kundige, betrokken zorgprofessionals met hart voor hun cliënten.
Carina_450.jpg

Zij zijn de spil in de wijk, de ogen en oren voor de huisarts. Er is nu ook wetenschappelijk bewijs dat het nut van wijkverpleegkundige zorg aantoont. Zo hebben twee hoogleraren ouderenzorg uit het UMCG en uit het AMC berekend dat senioren langer leven na een acute ziekenhuisopname als zij thuis de wijkverpleegkundige op bezoek krijgen. Als de wijkverpleegkundige actief is betrokken bij de nazorg is de sterfte veertig procent lager. Kortom, een onmisbare functie, zou je zeggen.  Precies zoals de staatssecretaris van VWS, Jet Bussemaker was dat toen, het in 2008 heeft bedoeld. Zij trok toen er extra geld voor uit.

Budgetkorting
Jammer dat diezelfde overheid het budget voor de wijkverpleging in 2015 met 400 miljoen euro heeft gekort. Zorgverzekeraars gingen daar onder toen zij de onderhandelingen voor 2016 ingingen met een korting van 15 procent  op de maximum tarieven. Zorgaanbieders hebben het moeilijk en vooral kleine zelfstandige aanbieders trekken nogal eens aan het kortste eind. Dat helpt de kwaliteit allemaal niet.   

Pilot
Ook de pilot die zorgverzekeraar Zilveren Kruis voor de wijkverpleging heeft bedacht, werpt nog geen vruchten af. In tegendeel: de aanbesteding levert vooral onrust op. Thuiszorginstellingen die geen contract hebben gekregen en dus als onderaannemer aan de slag moeten, vinden de tarieven van 75 procent te laag. Aanbieders die wel zijn gecontracteerd, krijgen hun wijkteams niet rond of moeten voor gespecialiseerde thuiszorg onder de kostprijs gaan werken. De nieuwe afspraken gaan dwars door de jarenlang bestaande samenwerkingsverbanden heen en zorgaanbieders proberen klanten bij elkaar weg te kapen.

Bekostiging
Een geschikte financiering is ook nog ver weg. Nu nog geënt op inkomsten van vorig jaar, moet de nieuwe bekostiging passen bij het werk van de wijkverpleegkundige. Zij stelt de diagnose en bepaalt het aantal uren. Zorgverzekeraars Nederland had daar al iets op bedacht: de verpleegkundige stelt een diagnose en op basis daarvan valt een cliënt automatisch in een licht, matig of zwaar zorgpakket.

Opleidingsniveau
Helaas haalt recent onderzoek van onderzoeksbureau Gupta dit model weer onderuit. Gupta vindt dat de bekostiging van de wijkverpleging beter kan worden gebaseerd op het aantal geleverde uren zorg per week en het opleidingsniveau van zorgverleners.Daar zijn we voorlopig dus nog niet uit.

Intussen groeit het potentieel aan steeds zorgbehoeftiger, thuiswonende cliënten steeds verder aan. Hopelijk zijn er straks voldoende wijkverpleegkundigen over.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.