Onverantwoord thuis wonen

Stelt u zich voor: uw buurvrouw is licht dementerend. Zij laat onbewust het gas aan staan of ze gaat erop uit voor een wandelingetje en vindt de weg naar huis niet terug. Eigenlijk kan zij niet meer voor zichzelf zorgen. Overdag valt het nog mee, maar wat gebeurt er als ze 's nachts gaat zwerven? Een verontrustend beeld, nietwaar?
Onverantwoord thuis wonen

Toch is dit de toekomst voor een deel van de Nederlandse ouderen als de toekomstige Wet langdurige zorg (Wlz) niet wordt bijgesteld. De kans is dan zeer groot dat zij wordt geïndiceerd voor zorgzwaartepakket 4 (zzp 4).Tot nu toe is de AWBZ van toepassing en zou deze buurvrouw een indicatie krijgen voor een plaats in een verzorgingshuis. Maar volgens de huidige plannen van de regering worden deze mensen aan de zorg van de gemeenten toevertrouwd en moeten die ervoor zorgen dat ze zelfstandig kunnen blijven wonen.

De Tweede Kamer bespreekt binnenkort de Wet langdurige zorg. Hoewel ik de hervorming van

22
524

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.