Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Patiënt heeft pas echt baat bij tijdige sterftecijfers

Ziekenhuizen gaan binnenkort hun sterftecijfers over 2012 publiceren. Die cijfers vormen een indicatie voor hoe veilig de zorg in ziekenhuizen in 2012 was. Hoe kunnen ziekenhuizen hun eigen sterftecijfers gebruiken om veel sneller feedback over de patiëntveiligheid te krijgen?
Patiënt heeft pas echt baat bij tijdige sterftecijfers

Alle ziekenhuizen hebben vorige week een

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    9 REACTIES

    1. Lees alle reacties
    2. Lieve Mia,
      Vertrouwen leidt jaarlijks tot minstens 2000 doden en minstens 38.000 gewonden/invaliden door ONNODIGE fouten van artsen in Nederlandse ziekenhuizen. Prof.dr Brian Jarman uit Engeland is de expert op het gebied van sterftecijfers en hij wordt door vele andere experts gesteund in zijn studies omtrent het belang van sterftecijfers en het publiceren ervan.
      Maar…als dat allemaal te beangstigend is, kun je beter je beschreven zelfgekozen struisvogelaanpak behouden……

    3. Begrijp niet goed waarom sterftecijfers zichtbaar moeten zijn, maar het zal zijn reden hebben. Wanneer ik morgen zou moeten worden opgenomen in het ziekenhuis dan vertrouw ik er maar op dat het ziekenhuis dichtbij mij goede zorg geeft. Ik hoef niet te weten wat de sterftecijfers zijn, want ik weet dat de sterftecijfers vooral afhangen van de zwakte van de patient. Wanneer iemand uitgeput het ziekenhuis ingaat kunnen we een beetje voorspellen dat hij het niet haalt hoe de dokter ook zijn best doet. Komt ook omdat er kwestie gezondheidsondersteunende zorg, een tot rust en op adem komen, niets geboden wordt, terwijl je als verzwakte patient, dat juist zo hard nodig hebt.

    4. Het is misschien op een reclamepraatje van iemand die zijn eigen product probeert te verkopen, maar in de kern heeft hij gelijk. Sterfte in een ziekenhuis is in een wezenlijk deel van de gevallen onnodig en ziekenhuizen zijn moreel verplicht daarvan te leren. Het tegendeel is veelal waar. Daar zijn vele verklaringen voor maar geen daarvan is een goed excuus.

    5. Sterftecijfers zouden een middel zijn om het doel, de qualiteit van zorg te meten. Maar dat is gekoesterde schijn: de dood is (soms) een onbedoelde uitkomst van zorg. Het overige uitkomsten worden hierdoor welbewust over het hoofd gezien en maar zouden de keuze veel meer moeten bepalen.
      Dat mevrouw Hankes graag een competente arts wil vinden is een goed streven, maar daarbij zullen de sterftecijfer niet helpen.

    6. Wij willen wel sterftecijfers, wij weten aan den lijve wat het is familieleden te verliezen en om invalide te worden door incompetente vaak arrogante artsen, die de hand boven het hoofd gehouden wordt door dus medeplichtige collega’s. Objectief vastgestelde sterftecijfers, liefst per individuele arts, per afdeling,toelichting met duidelijke zijn wel degelijk goede indicaties mbt de kwaliteit van zorg. Expert Brian Jarman verdient een groot compliment.
      Nu is het onmogelijk om op gefundeerde wijze een goede arts te zoeken, ivm het ontbreken van openbare betrouwbare registraties mbt incompetente artsen.
      Medisch tuchtcolleges zijn onbetrouwbaar, omdat de slager daar zijn eigen vlees keurt. 5% van de artsen disfunctioneert zei Harry van Hulsteijn vice voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten al in Zorgvisie april 2009.
      Veiligheid van de patient hoort voorop te staan, niet veiligheid van de arts.

    7. Ik blijf het vreemd vinden dat je als patiënt alle sterftecijfers van alle ziekenhuizen in Nederland en wellicht ook daarbuiten (voor de beste keuze!) zou moeten doorploegen om een goede keuze te maken. De Zorgverzekeraars zeggen op de bres te staan voor de kwaliteit van de zorg die zij ‘inkopen’ (ook zo’n term die mij nog steeds rillingen bezorgt), dus mag ik aannemen als patiënt dat zij deze cijfers tijdig hebben gekregen en vergeleken, toch? En ik schijn geen vraagteken te mogen zetten bij de vergelijkbaarheid? Maar wie helpt mij dan als patiënt om deze cijfers juist te interpreteren?

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.