Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Platina handdruk

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het geld is op in de thuiszorg. Net als in 2007 wacht er een zomer van cliëntenstops en wachtlijsten. Gelukkig is er nog wel geld om falende zorgbestuurders een riante beloning te geven voor slecht bestuur. Stel je voor dat dat niet meer zou kunnen.
Platina handdruk

Qua timing kan het nieuws over de gouden handdrukken bij Amsterdam Thuiszorg en Zorgbalans niet slechter. De oud-bestuurders brengen de hele sector in diskrediet, net op een moment dat de thuiszorg een steuntje in de rug van de publieke opinie goed kan gebruiken. De imagoschade is enorm. Wie wil er nog in een sector werken waar elke zomer het geld op is en bestuurders zichzelf verrijken?

Drie jaarsalarissen krijgt de oud-bestuurder van Amsterdam Thuiszorg mee als ‘platina handruk’. Hoe durf je het te vragen als je leiding geeft aan een reorganisatie waarbij honderden mensen worden ontslagen? Zoiets valt toch niet te verantwoorden? Dan moet je als zorgbestuurder wel erg ver verwijderd zijn geraakt van de werkvloer. Bestuurders die zulke contracten afsluiten, leven in een eigen wereld waarin kennelijk andere normen gelden over wat normale beloningen zijn. Raden van toezicht zijn in de zorg verantwoordelijk voor de inkomens van zorgbestuurders. Hoe heeft de oude raad van toezicht van Amsterdam Thuiszorg zijn goedkeuring kunnen geven aan een salaris dat in het bedrijfsleven niet zou misstaan? En dat gekoppeld aan een afvloeiingsregeling die de zekerheid biedt als van een ambtenaar. Voor de toekomst lijkt er wel wat te gaan veranderen. De clubs van zorgdirecteuren (NVZD) en toezichthouders (NVTZ) gaan een bindende (!) salarisregeling maken met een maximum van een jaarsalaris als vertrekpremie. De vraag is wel wie dat gaat afdwingen en welke sanctie er staat op een afwijking. Ondertussen kan de zorg zich niet onttrekken aan het oprukken van de Balken­ende-norm in vergelijkbare sectoren, zoals de media, het onderwijs en bij woningcorporaties. Als de zorgsector die ontwikkeling negeert, moet de politiek het maar per wet afdwingen.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik vind het meer dan schandalig. Wij moeten allen heel hard werken en ons de benen onder kont vandaan lopen om ziekte en vakantie op te vangen en als blijkt dat je niet voldoet wordt je in onze sector ontslagen behalve als je aan de top staat. Daar wordt je slechte functionen beloond met een gigantische afkoopsom en dat terwijl er zoveel mensen in nood zitten. Ik vind het gewoon schandalig. Opzouten met zulke figuren en dan zonder handdruk wel te verstaan. Besteed dit geld maar in de zorg.

  3. Hoe kan zo iemand aan de top staan van een zorgorganisatie??
    Zegt het accepteren van een dergelijke handdruk niet genoeg hou hij/zij afgelopen tijd heeft gewerkt? Kent hij/zij de doelgroep ? Kan hij/zij dan nog rustig slapen? Wat een graaicultuur!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.