Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Tijd voor een oplossing

Mark van Dorresteijn
Tijdens het debat over de Wet langdurige zorg op 10 en 11 september 2014 komt opnieuw minutenregistratie aan bod. Waarom is dit thema nog steeds onderwerp van discussie?
Tijd voor een oplossing
Foto: Mark van Dorresteijn

Bij de minutenregistratie wordt de geleverde

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. Er zijn twee redenen dat de Amerikaanse gezondheidszorg zo geweldig kostbaar en steeds minder doelmatig werd: behalve de voortdurende innovatiedrang (ook VWS en die deerniswekkende NZA bestuurders kraaien voortdurend over innoverende zorg) met zijn schijn concurrentie van bangmakerij die vervolgens een zo blijkt onstuitbare gigantische reguleer- en meetdrang oproept bij de, logischerwijs krentenkakkerige betaalmeesters. De Economist meldde al 7 jaar geleden dat de VS, land van de vrije zorg markt, ruim 33% van het zorggeld ruim 1500 $ per inwoner besteedde aan kwaliteitsbewaking en -borging, dus inclusief premies voor aansprakelijkheid. En dit was de snelst groeiende sector. Ons voorland kortom, tenzij de trap van boven wordt schoongeveegd. Dat zal uiteindelijk via verkiezingen moeten, omdat de ICT-bureaucratie uiteindelijk doet wat ze, heerlijk tegenstrijdig, wordt opgedragen.
   Maar pas op: E-Health wordt altijd verkocht als E-Heaven, maar ontaardt vaak in E-Hell.

  2. Lees alle reacties
  3. dbc marktwerking tijdregistratie allemaal achterdocht. Waarom vertrouw je professional niet? Als mensen goed en met ethische normen opgeleid zijn/ worden gaan ze de boel niet onnodig vertragen etc. frauderen/ rommelen dat zal denk ik waar je ook bent een % altijd wel doen. Als dat gedoe alsof mensen auto’s zijn die je op een band kunt zetten….( daar komt oorspronkelijk het tijd registeren vandaan en het DBC en ook.) Dit systeem nodigt zelfs uit tot rommelen. Wat te doen als je langer met een patient bezig bent omdat die zijn dag niet heeft en dus niet snel is? de volgende patient beroerder is dan gewoonlijk of verdriet heeft over……….?Wat ben ik blij als ik mag stoppen met werken. Niet vanwege mijn werk inhoudelijk, die passie heb ik al 40 jaar gelukkig behouden maar dat die administratieve handelingen waarvan je weet 70% is achterlijke controledrift van allerlei mensen die nooit ziek zijn geweest ziekte kennen en achter hun bureau zitten. Opmerkingen nu van deze VVD minister: mijn ouders hebben dat nooit gehad; praat maar met je buurvrouw. De minachting voor het allerdaagse druipt ervan af. En dan weer buhnepolitiek….Bij de voordeur roepen vaginacorrecties moet; suicidepreventie moet terwijl we weten dat er bij de achterdeur duizenden de afgrond ingepusht worden door teveel bezuinigingen.

  4. Minuten-zorg, looproutes, stopwatch-zorg, het is beslist de dood in de pot, voor wat er nog over is in de zorg.
   In de Osiragroep maakte ik mee dat stopwatch-zorg en looproutes werden ingevoerd. Martin van Lee, van Accezz International BV en Willeke Stadtman, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Osiragroep, sloten op 11-1-2010 een raamovereenkomst. Daarin werd overeengekomen dat de invoering van minuten registratie in de zorg structureel > € 10.000.000 zou opleveren. De helft zou eenmalig naar Accezz International BV gaan (! AWBZ gelden)
   Het is allemaal vreselijk mislukt. Uiteindelijk resulteerde dit debacle in ernstig verschraalde zorg, de gehele Osiragroep onder verscherpt toezicht, vroegtijdig vertrek bestuurder Stadtman en einde van de bezoedelde naam Osiragroep.
   Het was tevens het onvrijwillige einde van mijn dienstverband bij de Osiragroep.Ik verzette mij als zorgmanager te heftig tegen de 22% inkrimping van de formatie in de zorg.
   Handen aan het bed, de professional in the lead, zorgen moet je doen en niet hebben. Mijn ervaring na ruim 40 jaar werkzaam is de het gemakkelijker is de lakens uit te delen, dan de bedden op te maken.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.