Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wel of niet veilig

Mario Gibbels
Het blijft een steeds terugkerende discussie: de beveiliging van het landelijk EPD. De discussie is nu weer opgelaaid naar aanleiding van het rondetafelgesprek in de Eerste Kamer waar informaticus Guido van ’t Noordende op basis van zijn onderzoek stelde dat er bij het EPD nog sprake is van grote veiligheidsrisico’s.

Werk aan de winkel voor Nictiz om de gaten te dichten voordat de EPD-wet in de Eerste Kamer in stemming wordt gebracht, zou je zeggen. Het ministerie van VWS laat echter in een reactie weten dat Van ’t Noordende niks nieuws vertelt en dat zijn kritiek niet onderbouwd is.

Van ’t Noordende merkte overigens in de Eerste Kamer op dat de regionale EPD’s waarschijnlijk “honderd keer” onveiliger zijn. Daar had hij echter geen onderzoek naar gedaan.

Veel Nederlanders zullen het misschien niet beseffen maar intussen worden wel de medische gegevens van vele miljoenen Nederlanders via diezelfde regionale netwerken uitgewisseld.

Voordeel van de EPD-wet is dat er een wettelijke basis gelegd wordt voor de eisen die gesteld kunnen worden aan de uitwisseling van medische gegevens. En daarbij is er sprake van voortdurend voortschrijdend inzicht.

Dat geldt zeker voor de beveiliging van het landelijk EPD, aldus beveiligingsdeskundige Jaap van der Wel, omdat hierbij sprake is van een voor iedereen toegankelijke beveiligingssystematiek zodat informatici zoals Van ’t Noordende gaten in de beveiliging kunnen opsporen. En dan is het vervolgens aan Nictiz om die gaten weer te dichten.

Keurt de Eerste Kamer het wetsvoorstel echter af, dan is er voorlopig geen wettelijke basis voor de beveiliging van de uitwisseling van medische gegevens en zal iedereen in de regio het wiel zelf moeten uitvinden. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.