Wil de minister echt transparantie?

Echte transparantie over kwaliteit (en prijs) ontbreekt nog steeds. Veel ziekenhuizen en wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten willen niet dat iedereen precies kan zien hoe goed of slecht ze zijn. En ook de NZa stribbelt tegen.
Wil de minister echt transparantie?

Onlangs sprak ik een enthousiaste chirurg uit het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Hij vertelde dat de chirurgen in Den Bosch transparant zijn over de uitkomsten van hun zorg. Bij circa vijf aandoeningen houden ze bij hoe operaties verlopen. Onbedoelde uitkomsten, zoals naadlekkages na darmoperaties, worden bijgehouden in de kwaliteitsregistraties van DICA en gedeeld met de rest van het ziekenhuis. Dat doen ze niet alleen op afdelingsniveau. Per chirurg is te zien hoe goed de resultaten zijn. Als chirurgen op onderdelen onder het gemiddelde presteren, stellen ze een verbeterplan op. Ze houden ook de raad van bestuur op de hoogte van de

0
27

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.