Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Boete dreigt voor Warande

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een last onder dwangsom opgelegd aan Warande. De ouderenzorgorganisatie in Zeist heeft de cliëntendossiers nog steeds niet op orde.
Warande.jpg

Dat maakt de IGZ vandaag openbaar.

Ontslag
Bestuursvoorzitter Monique van Jaarsveld moet het veld ruimen. De raad van toezicht maakte dit voornemen al eerder bekend. Interimbestuurder Peter Weda, die in november is aangetrokken voor het onderwerp kwaliteit en veiligheid, schuift door naar de voorzitterspositie.

Aanwijzing
Eind november vorig jaar kreeg Warande al een aanwijzing van de Inspectie. Die vond dat de organisatie onvoldoende haast maakte met het doorvoeren van verbeteringen. Warande maakt deel uit van Antroz dat op de zwarte lijst staat van verpleeghuizen. Op meerdere locaties is de zorg niet op orde. Ondanks herhaald aandringen van de Inspectie, controleerde Warande de veiligheid van de hele organisatie niet. Cliëntendossiers worden niet goed bijgehouden. De Inspectie toonde zich ernstig bezorgd over de medicatieveiligheid in verpleeghuis De Schutsmantel in Bilthoven en De Loerickerstee in Houten. Bestuursvoorzitter Monique van Jaarsveld zegde toen toe snel orde op zaken te stellen.

Cliëntendossiers
In december 2016 had Warande de medicatieveiligheid weer op het juiste niveau weten te brengen. De cliëntdossiers bleken echter nog niet bij alle locaties van Warande goed te worden bijgehouden. Nu is de Inspectie streng en constateert dat Warande niet aan dat gedeelte van de aanwijzing voldaan. De organisatie hangt een boete boven het hoofd.

Boete
Als Warande nu niet binnen zes weken aan de eisen van de Inspectie voldoet, moet het een boete betalen van 1000 euro per week, met een maximum van tien weken. Daarna kan de Inspectie opnieuw een, mogelijk hogere, boete opleggen.

Eisen
Warande moet zo snel mogelijk zorgen dat er voor alle bewoners een goed en actueel cliëntdossier is. Ieder cliëntdossier moet een logisch verband bevatten tussen aan de ene kant de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van de cliënt en aan de andere kant de invulling van de zorg en behandeling. De cliënten en hun vertegenwoordigers moeten betrokken zijn bij het opstellen van het zorgplan en het ermee eens zijn. Het is belangrijk dat er een goed dossier is, zo stelt de Inspectie. ‘Alle medewerkers moeten kunnen zien welke zorg iedere bewoner nodig heeft.’

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Ik wens dhr. Weda veel wijsheid om in 6 weken iets voor elkaar te krijgen waar hij vanaf november expliciet mee bezig is. Nu ook de bestuurlijke taken erbij ….
    Iemand een beetje historisch onderzoek gedaan? Iemand de moeite genomen om te kijken of de kwaliteit van zorg te lijden had onder de suboptimale stapels administratie? Hier lees ik niets over!
    Ik wens alle bewoners en medewerkers van de Warande alle geluk die hen toekomt.
    Monique heeft het al die jaren toch maar voor jullie gedaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.