Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Brabantse AED’s in trek bij dieven

Mark van Dorresteijn
Brabantse automatische externe defibrillatoren (AED's) zijn in trek bij dieven. Afgelopen weken zijn er zeventien gestolen in verschillende Brabantse gemeentes. De gemeente Woensdrecht besloot daarop alle 37 AED’s die aan gevels of woningen hangen, naar binnen te halen.
Brabantse AED’s in trek bij dieven

“Deze actie schiet zijn doel voorbij”, stelt Pieter Joziasse ambulancemedewerker en woordvoerder van Gestolenaed.nl. “Het is wel logisch dat de gemeente de AED’s naar binnen haalt omdat de kosten behoorlijk kunnen oplopen na deze reeks diefstallen, maar het is niet verantwoord om levensreddende apparaten op te bergen.”

Aanbellen voor een AED

De lokale EHBO-vereniging in Woensdrecht is ook niet gelukkig met de situatie, maar zegt voorlopig geen andere mogelijkheid te zien. De AED’s kosten 1900 euro per stuk en zijn niet te verzekeren omdat ze vrij toegankelijk moeten zijn. In geval van nood moeten mensen nu aanbellen bij huizen en bedrijven waar de lege AED-kast aan de gevel hangt.

Waarde van gestolen AED’s

Veel mogelijkheden hebben de dieven niet met de gestolen AED’s, stelt Joziasse. “Ze kennen waarschijnlijk de aanschafwaarde van de AED’s en denken daarom een goede slag te slaan. Maar elke AED heeft een eigen serienummer, waardoor verkoop bijna onmogelijk wordt. Leveranciers controleren altijd de serienummers, bijvoorbeeld tijdens een software-update. De apparaten moeten regelmatig bijgewerkt worden wanneer de richtlijnen vernieuwen, als dit niet gebeurt, dan heb je kans dat iemand met een hartstilstand verkeerd behandeld wordt.” Ook verkoop in het buitenland heeft weinig zin. “De AED’s beschikken over de Nederlandse taal en zijn zodoende nutteloos in het buitenland.” Tot slot hebben dieven ook niets aan de onderdelen. “Het zijn vooral printplaten en andere elektronische onderdelen die voor de losse verkoop niet veel waard zijn”, aldus Joziasse. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

AED sneller vindbaar door applicatie op telefoon

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.