Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Brabantse ziekenhuizen gaan digitaal beelden uitwisselen

Bert Bukman
De vier ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant, St. Anna Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum, gaan digitaal beelden uitwissen, zoals MRI-scans en röntgenfoto’s. In een later stadium volgen ook labuitslagen.
Catharina Ziekenhuis
Getty Images / iStock

Door de uitwisseling van de beelden kan tijd worden bespaard en betere zorg worden geleverd. Als een patiënt bijvoorbeeld op de seh van een van de ziekenhuizen een CT-scan krijgt en blijkt een acuut herseninfarct te hebben, dan moet hij of zij snel voor behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis in de regio. In dit geval is dat het Catharina Ziekenhuis. Dankzij de digitale uitwisseling zijn de gegevens van de patiënt al ter plaatse voordat de patiënt arriveert.

Toestemming patiënt

Steeds vaker vindt een behandeling van een patiënt met een complexe zorgvraag, zoals oncologie, in meerdere ziekenhuizen plaats. Hiervoor zijn tussen St. Anna Zorggroep, Catharina Ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum oncologische multidisciplinaire overleggen georganiseerd. Na toestemming van de patiënt beschikken de betrokken specialisten over de medische gegevens van de patiënt uit een van de aangesloten ziekenhuizen. In specifieke gevallen is er overleg met het Maastricht UMC+. Vandaar dat dit ziekenhuis ook is aangesloten op het digitale netwerk.

De techniek die de vier ziekenhuizen inzetten voor de informatie-uitwisseling, is ook geschikt om in een later stadium aan te sluiten bij andere regionale netwerken. Bij de ontwikkeling van het systeem is er rekening mee gehouden dat de privacy van patiënten strikt is gewaarborgd. Ook vindt de uitwisseling veilig en volgens de betreffende standaarden plaats.

Eerste lijn

De ziekenhuizen in Zuidoost-Brabant zijn al langer actief op het gebied van digitale uitwisseling. Zo was de regio de eerste van Nederland die medicatievoorschriften van de tweede lijn naar de eerste lijn verstuurt via het Landelijk Schakelpunt (LSP). Ook zijn er enkele netwerken opgericht die werken volgens de principes van value based healthcare.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.