Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Branche wil dat Inspectie toon matigt

Redactie Zorgvisie
De NVZ vereniging van ziekenhuizen en de Orde van medisch specialisten vinden dat de Inspectie zichzelf overschreeuwt. Zij roepen de Inspectie op haar toon te matigen en zich niet te laten leiden door profileringsdrift.
Branche wil dat Inspectie toon matigt

NVZ-woordvoerder Jacques Bettelheim: “Wij blijven zeggen: goed dat de Inspectie er is, dat houdt de branche scherp. Maar de laatste tijd schiet de Inspectie door.” Bettelheim doelt op het grote aantal inspectierapporten dat uitkomt en de toonzetting van de berichtgeving daaromheen. Bettelheim: “De Inspectie is onnodig negatief over de ziekenhuizen terwijl ze de aantoonbare verbeteringen in kwaliteit niet noemt.”

Niet zeuren

Veel verbeteringen zijn al in gang gezet als een rapport uitkomt, zegt Ellen van Rooy, woordvoerde van de Orde. “De gegevens zijn op dat moment al verouderd. De Inspectie roept dan bijvoorbeeld ‘schande’ en ‘er moet een richtlijn komen’, terwijl ze weten dat wij al met die richtlijn bezig zijn. Ze zouden ook in hun persbericht kunnen zetten dat er al een richtlijn in de maak is.”

Wouter van der Horst, woordvoerder Inspectie: “Dit klopt echt niet. Neem bijvoorbeeld het rapport Staat van de gezondheidszorg. Daarin hebben wij vermeld dat wetenschappelijke verenigingen richtlijnen hebben ingevoerd. En zo staan er meer voorbeelden in. Dan vind ik dat de NVZ en de Orde niet moeten zeuren.”

Imagoschade

De branche stelt dat het imago van de zorg er op deze manier niet beter op wordt. Ziekenhuizen vrezen dat de broodnodige toekomstige medewerkers hierdoor worden afgeschrikt. Bettelheim: “De vraag is of je hiermee verbetering bereikt. Wij krijgen regelmatig signalen uit ziekenhuizen dat het personeel hierdoor gedemotiveerd raakt. Ook bestuurders zijn er moedeloos van. Ze moeten iedere keer weer met een nieuw plan van aanpak komen, dat strijdig is met andere plannen van aanpak waarmee ze net waren begonnen. De Inspectie gunt ons de tijd niet om veranderingen door te voeren, terwijl ze in haar rapporten zelf erkent dat de branche rust nodig heeft.”

Wouter van der Horst: “Ja, het gaat snel, maar dat hebben de ziekenhuizen en de Orde zelf gewild toen ze een jaar geleden zeiden het aantal vermijdbare fouten te willen terug te dringen. In dat rapport staan tien interventies en daar ziet de Inspectie op toe.”

Slecht onderbouwd

De NVZ en Orde zijn ook niet te spreken over de kwaliteit van de rapporten. Een voorbeeld daarvan is het rapport over de tientallen doden door verkeerd gebruik van medisch instrumentarium. Dit aantal zou totaal niet zijn onderbouwd. Van der Horst, van de Inspectie: “Ten eerste gaat het om de hele zorg en niet alleen om ziekenhuizen. Ten tweede gaat er nog steeds veel fout en is het niet overal veilig voor patiënten. Daar moet je mensen van bewust blijven maken anders verandert er niets. Ik begrijp dat ze er tabak van hebben maar wij nemen niets terug.”

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Inspectie kritisch over naleving richtlijnen

Orde verspreidt richtlijnen medische apparatuur

‘Inspectie moet ziekenhuizen beter controleren’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.