Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins: overbelasting acute zorg taai probleem

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Zorgaanbieders kunnen het toenemende beroep op acute zorg steeds moeilijker bolwerken. Naast lopende acties tegen overbelasting in de ziekenhuizen, neemt minister Bruno Bruins (Medische Zaken) extra maatregelen.
Evean
Foto: VWS

Vergrijzing, personeelstekorten en de aanhoudende griepgolf zetten de ziekenhuiszorg onder druk. Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en het Regionaal Overleg Acute Zorgketen(ROAZ) zien een krapte in het aantal ziekenhuisbedden, onder meer op de intensive care. Bovendien leidt de opnamecapaciteit tot uitgestelde operaties en langere wacht- of verblijftijden op de spoedeisende hulp. ‘Een hele vervelende situatie’, concludeert minister Bruins in een brief aan de Kamer.

Druk in acute zorg

Bruins ziet dat alle regionale partijen al verbeteringen hebben aangebracht, zodat de druk in regio’s stabiliseert of afneemt. ‘Maar er zijn ook regio’s waar de druk toeneemt.’ Er is op de lange termijn werk aan de winkel, aldus de minister. ‘Het is niet realistisch te verwachten dat de problemen in korte tijd structureel in de breedte opgelost zullen zijn.’ Hij benadrukt dat dit vraagstuk op alle fronten veranderingen in de organisatie en coördinatie van zorg vereist.

Samenwerking zorgketen

Alle partijen in de zorgketen – acute zorg, wijkverpleging, eerstelijns verblijf, langdurige zorg, gemeenten en zorgverzekeraars – moeten beter gaan samenwerken. ‘En er gebeurt ook veel’, benadrukt Bruins. Zo nemen de zorgpartijen die acute zorg verlenen deel aan het ROAZ. Daarbij wordt samengewerkt aan een regionaal 24-uurs zorgsysteem voor acute zorg en worden actuele situaties onder zorgaanbieders gemonitord en gedeeld. Ook wordt er contact gezocht met de vvt-sector om de uitstroom in het ziekenhuis te bevorderen.

Maatregelen VWS

Om een ‘extra steun in de rug te geven’, kondigt minister Bruins op korte termijn extra maatregelen aan. Allereerst gaat de minister de NZa verzoeken om de komende maand bij alle zorgverzekeraars regelmatig navraag te doen over het druktebeeld en getroffen maatregelen met ketenpartners tijdens de griepepidemie in ziekenhuizen.

Bovendien wil Bruins op korte termijn in gesprek met het LNAZ, Zorgverzekeraars Nederland en ActiZ over het optimaliseren van uitstroommogelijkheden van ziekenhuispatiënten richting vervolgzorg of wijkverpleging. ‘Om ervoor te zorgen dat patiënten de juiste zorg op de juiste plek krijgen.’ Zorgpartijen en ROAZ-en moeten zich verder beter voorbereiden op toekomstige griepepidemieën, waarbij er gezamenlijk en tijdig afspraken worden gemaakt.

Zorg uitstromen

Om de ‘piepdrukte in ziekenhuizen’ te bestrijden, streeft Bruins er de komende maanden naar met minister De Jonge, staatssecretaris Blokhuis en betrokken partijen tot hoofdlijnakkoorden voor de jaren vanaf 2019 te komen. Daarin moet ‘Juiste Zorg op de Juiste Plek’ een prominente plaats krijgen. ‘Belangrijk onderdeel daarvan is een betere samenwerking tussen zorgaanbieders in de verschillende domeinen’, beschrijft Bruins. Hij denkt hierbij aan patiëntzorg die buiten de ziekenhuismuren kan plaatsvinden met behulp van wijkverpleegkundigen en ELV-zorgaanbieders. ‘Door betere samenwerking en coördinatie tussen zorgaanbieders kan de druk op de (acute) zorgketen worden voorkomen of gelijkmatiger worden verdeeld.’

Afspraken zorgverzekeraars

De minister heeft met zorgverzekeraars afspraken gemaakt voor regionale coördinatiepunten. Bij die coördinatiepunten kunnen huisartsen en ziekenhuizen 24 uur per dag terecht bij het zoeken van een bed voor vervolgzorg na ontslag uit het ziekenhuis of voor instroom vanuit de eerste lijn. Zorgverzekeraars Nederland gaat daarbij een regionaaloverzicht opstellen van coördinatiepunten. Volledige dekking voor het ELV is volgens ZN per 1 april 2018 geregeld. Bruins verwacht eind dit jaar werkzame vervolgzorg voor de coördinatiepunten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.