Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Burgers adviseren over inhoud basispakket

Het NIVEL, VUmc en LUMC hebben drie methodes getest om de voorkeuren van burgers te peilen over welke behandelingen zij in het basispakket willen. Zo vindt bijvoorbeeld slechts twintig procent van de respondenten dat de verwijdering van lichaamshaar na een geslachtsveranderende operatie vergoedt moet worden.
Burgers adviseren over inhoud basispakket

De organisaties hebben de methodes getest op verzoek van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ brengt jaarlijks een pakketadvies uit en wilde weten of het mogelijk is de voorkeuren van de bevolking mee te nemen in de adviezen.

Ordenen

Het NIVEL, LUMC en de VU hebben drie methoden getest. Bij de eerste methode kunnen burgers behandelingen ordenen in volgorde van belangrijkheid en waarderen. Bij ordenen staat de belangrijkste bovenaan. Bij de tweede methode geven burgers aan wat ze zelf maximaal bereid zijn te betalen om een behandeling op te nemen in de basisverzekering. Bij de derde methode stijgt en daalt de hoogte van de totale premie voor het basispakket afhankelijk van wat iemand in de basisverzekering wil hebben. Bijvoorbeeld een stijging met 2,04 euro per jaar voor stamceltherapie. De drie methoden geven een vergelijkbaar beeld van de voorkeuren van verzekerden.

Erectiestoornis

Voor het onderzoek is aan bijna 4500 leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg van het NIVEL en het Verzekerdenpanel een vragenlijst toegestuurd. Bijna 2500 van hen stuurden de vragenlijst ingevuld terug. Een grote meerderheid van de burgers wil behandelingen als een steunhart, lasertherapie bij prostaatkanker, thuisdialyse en stamceltherapie in de basisverzekering opnemen (rond de negentig procent). Bedhoezen tegen huismijtallergie, anti-snurkbeugels of de behandeling van een erectiestoornis kunnen met nog geen 50% op minder clementie rekenen, en slechts twintig procent vindt dat de verwijdering van lichaamshaar na een geslachtsveranderende operatie moet worden vergoed.

Stem van de burger

NIVEL-programmaleider Judith de Jong legt uit dat het niet zeker is of de stem van de burger met deze methodes zal doordringen tot de daadwerkelijke keuzes. “Door de oordelen van burgers mee te wegen in de besluitvorming zijn al in een vroeg stadium draagvlak en effect van een maatregel te bepalen. Toch betekent het niet per se dat maatregelen waar maar weinig burgers vóór zijn, automatisch uit het basispakket kunnen worden geschrapt. Er spelen immers ook andere overwegingen mee dan wat de burger ervan vindt. Ook is het lastig aan te geven waarom burgers de ene behandeling wel en de andere niet in het basispakket willen. Dat is iets wat we in vervolgstudies willen uitzoeken. Het huidige onderzoek was er vooral op gericht de methodes te testen.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wiegel: rollator in basispakket kost 15 miljoen

Mexico slankt pakket wél af

Vierhout: ‘Pakketbeheer is geen taak voor kwaliteitsinstituut’

CVZ raakt pakketbeheer kwijt

Fysiotherapie en psychische hulp wellicht uit basispakket

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.