Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bussemaker omhelst Zeeuwse WMO-model

Staatssecretaris Bussemaker van VWS wil graag dat meer gemeenten gaan aanbesteden volgens het Zeeuwse model. Dat zei ze woensdag in een overleg met de Tweede Kamer over de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO).

Bij het Zeeuwse WMO-model concurreren zorgaanbieders alleen op kwaliteit. Bussemaker is enthousiast over het model, omdat dit veel van de nadelen van het aanbesteden ondervangt. Er doen zich geen grote ontslagen voor en gemeenten en zorgaanbieders hebben afspraken kunnen maken over de grote veranderingen bij de indicatiestelling. Ze gaat het model actief stimuleren onder gemeenten.

Kritisch over aanbesteden

Bussemaker toonde zich in het overleg kritisch over de effecten van het aanbesteden. Ze vindt het “onwenselijk dat gemeenten de zorg onder de kostprijs inkopen” en “onacceptabel dat werknemers in de thuiszorg worden gedwongen aan de slag te gaan als alfahulp”. De staatssecretaris gaat de gemeenten daarop aanspreken in het bestuurlijk overleg.

CAO voor alfahulpen

De oppositie vindt dat niet genoeg. De SP, Groen Links en de PVV willen dat het verplichte aanbesteden uit de WMO wordt gehaald. Maar Bussemaker wil daar niet aan. Ze pleit voor aanpassingen binnen het bestaande wettelijke kader die de negatieve effecten oplossen, zoals een fatsoenlijke arbeidspositie voor werknemers in de thuiszorg. Ook wil ze dat alfahulpen onder een CAO gaan vallen. (BK)

Lees ook: Extra WMO-geld voor 70 gemeenten

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.