Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties23

Buurtzorg Nederland verovert buitenland

Jos de Blok
Buurtzorg Nederland krijgt steeds meer navolging in het buitenland. Naast Zweden is er serieuze interesse uit Zwitserland, België, Engeland, Schotland, Canada, Amerika, Japan, China en Korea, vertelt Jos de Blok in een interview dat vrijdag 29 juni verschijnt in Zorgvisie Magazine..
Buurtzorg Nederland verovert buitenland

In Zweden is het eerste team in december al aan de slag gegaan. ‘Een Zweedse verpleegkundige die bij ons werkte is teruggegaan en heeft een team opgezet. Dat draait als een tierelier. Daar zouden de Nederlandse organisaties een voorbeeld aan kunnen nemen.’

Buurtzorg Zweden

Buurtzorg Nederland is eigenaar van Buurtzorg Zweden, dat een aparte onderneming is. ‘Het is een non-profit organisatie. De ethische kant overheerst bij ons. Wij willen de best mogelijke zorg leveren en onderscheiden ons daarmee van commerciële bedrijven die puur uit zijn op winst maken. Wij willen wel een goed resultaat om de initiatieven duurzaam te maken.’

Buurtzorg China?

Naast Zweden is er serieuze interesse uit Zwitserland, België, Engeland, Schotland, Canada, Amerika, Japan, China en Korea. ‘Ik vind het belangrijk onze manier van denken over zorg en professionals te stimuleren. Het doel is de maatschappelijke waarde van de gezondheidszorg te vergroten en de capaciteit zo effectief mogelijk te benutten. In Amerika krijg je redelijke bedragen voor verzekerde patiënten. Het geld dat overblijft, kun je inzetten bij onverzekerden.’

Buurtzorgteams

Het is nog niet duidelijk of er in alle landen Buurtzorgteams komen. ‘Dat verschilt per land. We trekken op met gelijkgestemde partners. Naarmate zij meer zelf doen, zijn wij meer faciliterend. Ze kunnen ons ict-systeam gebruiken en aanpassen aan hun eigen omstandigheden. Het gaat mij erom dat we zaadjes planten die kunnen uitgroeien tot iets moois. Ik zou het mooi vinden als er een Global Nurses Network zou ontstaan, waarin verpleegkundigen uit allerlei landen kennis uitwisselen. Elk land heeft zijn eigen expertise. Verpleegkundigen denken over de hele wereld hetzelfde. Ze willen het beste voor patiënten.’ Verder vertelt De Blok in het interview over zijn sollicitatie bij V&VN en waaraan het schort bij navolging in Nederland. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees meer:

Buurtzorg Nederland biedt psychiatrische zorg aan huis

Buurtzorg exporteert concept naar Zweden

23 REACTIES

 1. Weet je waarom buurtzorg jos de blik als beste werkgever is gekozen? Omdat de teams maar raak schrijven en alles boeken op de client. Vanaf dit jaar is het helemaal feest want jos de blok heeft bij de overheid voor elkaar gekregen dat hij regelarm mag werken! Het einde is zoek geen enkele verantwoording bij buurtzorg!

 2. Lees alle reacties
 3. De kritiek die word gegeven komt op mij over als ongegrond en behoorlijk suggestief.
  Er is wel degelijk onderzoek gedaan waaruit is gebleken dat het aantal uren per client per jaar lager ligt, de doorlooptijd is korter en de hoeveelheid ongeplande zorg is lager dan de gemiddelde thuiszorgorganisatie.
  Als medewerker van Buurtzorg ben ik zeer tevreden. Fraude is zeer zeker niet aan de orde en inderdaad er wordt veel van de medewerkers gevraagd als het gaat om pionieren in de wijk, naamsbekendheid krijgen e.d. maar daar kies je dan ook heel duidelijk voor als je bij Buurtzorg gaat werken.
  We hebben niet voor niets voor de tweede maal de Award voor beste werkgever 2012 gewonnen!

 4. het salaris van jos de blok bedraagt 110.000 bruto per jaar incl. Onkostenvergoeding dit is de helft van wat de top 10 bestuurders in de zorg krijgt. Dus hoezo zou hij net als deze mensen op de loonlijst moeten? Met dat bedrag zou de rest ook tevreden moeten zijn. Wel je huiswerk doen voor je hier oordeeld over het salaris van dhr de blok

 5. Mooi wat Jos den blok allemaal doet maar ik schrik wel van alle reacties. Wat een negativiteit toch. Ik hoop dat het onderzocht wordt en dat de onderste steen boven komt als deze fraude zaken inderdaad bij buurtzorg niet kloppen.

 6. Nu begrijp ik dat Jos de brok roept dat zijn buurtzorg software zo fantastisch uniek is voor Nederland en
  Voor de portemonnee van de overheid; 8 minuten zorg verlenen en 30 minuten invoeren in de buurtzorg software. Uniek Hoor die buurtzorg software…

 7. To reactie Grenalda Wijkverpleging :
  Nou Grenalda dat is niet helemaal waar dat de Zorgkantoren helemaal niets doen. Dat klopt niet je moet wel eerlijk zijn want ze doen wel degelijk wat ze maken ieder jaar 129 miljoen euro op de bank van buurtzorg… Dat is volgens mij meer dan een tiende miljard euro ieder jaar maar weer. Een schande als ik dit zo lees.
  Ik sluit me aan bij Maarten :
  Nou Zorgkantoren tijd voor actie lijkt me!

 8. Ik heb erg getwijfeld of ik nu wel of niet moet reageren op dit forum want ik hou hier eigenlijk helemaal niet van maar voel me verplicht te reageren:
  1. De teams van buutrtzorg moeten zelf winst maken en moeten hun cijfers in een xls sheet zetten. In eerste instantie maken vele buurtzorgteams enorm
  Verlies. Duizenden euro’s iedere week weer. Die teams leren heel snel hoe te handelen: 10 minuten
  Bij de client zijn maar een half uur inkloppen in de buurtzorg software. Kassa zorgkantoor betalen een half uur. Dat doen ze bij alle clienten en dan
  Gaat het snel…
  2. De viggers en verpleegkunde bij buurtzorg kunnen
  ZELF hun productie uren invoeren bij de client. Dat werkt fraude in de hand… Ben je eerlijk en vul je 10 minuten in dat maak je verlies en heb je Een
  HEEL groot probleem..,
  3. De client tekent niet voor de zorg die is gegeven ! Werkt fraude in de hand
  4. Heel veel dossiers en dan bedoel ik HEEL veel zijn niet volgens de 4 levensdomeinen wat VERPLICHT is door de overheid!
  5. Zoveel als maar mogelijk declareren op De producten EXTRA en SPECIAAL dan maak je sneller winst.
  6. Naar de ziekenhuizen en huisartsen de onschuldige zelf spelen Jos loopt voorop dus van werkt verzekerd.
  7. Er is GEEN Enkele controle op de teams
  8. Geen kwaliteitscertificaat
  9. Geen ISO
  10. geen HKZ
  11. De accountant werkt lachend mee en tekent ieder jaar. Ti’s ook een grote klant en de overheid is DOLLETJES op buurtzorg.
  12. Vaak grote spanningen binnen
  De teams
  13 daar wordt niets over gezicht nee!
  14 mijn collega zou nog wel even
  Door kunnen gaan maar ik stop het heeft toch geen enkele zin meneer De Blok is vriendjes met de zorgkantoten. Die doen namelijk helemaal niets.

 9. Leuk om te zien dat een collega instelling uit Nederland ook in Zweden aan de slag gaat. Jammer dat deze organisatie het doet voorkomen alsof ze de eerste zijn en dat het gebaseerd is op de inhoud. Wij zijn al langer werkzaam in dit land en horen v.w.b. het kosten aspect toch redelijk wat negatieve geluiden.
  Snap uberhaupt niet dat NL zo idolaat achter buurtzorg aanloopt. Voor zover ik heb begrepen is de omzet naar zo’n 130 milj gestegen en niks of niemand doet een effectiviteitsonderzoek; immers buurtzorg beweerd goedkoper te zijn dan alle andere aanbieders. Kom op wordt wakker en voordat deze hype meer voeten in aarde krijgt doe eens een onderzoek want deze gepropagandeerde marktwerking begint aardig op kartelvorming te lijken.

 10. Buurtzorg melkt de AWBZ tot op het bot uit. Ik kan het weten omdat een kennis heel dicht op de organisatie zit.
  Ik lees hierboven een voorbeeld van steunkousen aan en uit doen. Hier wat een Thuiszorg instelling declareert: 8 a 10 minuten maal het tarief voor PERSOONLIJKE VERZORGING. Dat is een LAAG tarief omdat er een HELPENDE verlener heen gaat. Dit is een UITSTEKEND niveau voor wassen aankleden etc. etc. etc.
  Nu wat JOS DE BLOK VAN BUURTZORG declareert bij de zorgverzekeraar: Bij Buurtzorg gaat er minimaal een IG er of een dure VERPLEEGKUNDIGE heen. Jos de Blok geeft die tijd door onder PERSOONLIJKE VERZORGING SPECIAAL of EXTRA. Dit omdat er een Verpleegkundige heen gaat. MAARRRRR nu komt het. DAT Tarief is vele malen hoger 10 tallen euros per uur hoger dan het lagere PERSOONLIJKE VERZORGING tarief wat andere thuiszorg instellingen in rekening brengen die een helpende daar op af sturen.
  Neem daar ook nog eens bij dat hier lees ik nu veel meer tijd voor in rekening brengen dan de 8 a 10 minuten en dan kan ieder mens de rekensom maken. BUURTZORG IS MILJOENEN MAAR DAN OOK MILJOENEN OP JAARBASIS DUURDER!!!
  Op het moment dat de Zorgkantoren de EXTRA en SPECIAAL producten bij BUURTZORG afschaffen is BUURTZORG failliet!!!
  Want dan krijgen ze vele vele miljoenen minder. Ik meen te hebben begrepen dat ze in totaal dan 8,5 miljoen euro minder krijgen.
  Ik lees hier dat ze 5 miljoen winst hebben gemaakt in 2011 dus…
  dat zou dan 3,5 miljoen euro verlies betekenen.
  !!!!ZORGKANTOREN WORDT WAKKER!!!!!

 11. Buurtzorg is niet HKZ ISO gecertificeerd daar zouden ze op dit moment ook helemaal niet doorheen komen.
  Nu lees ik hier dat ze 129 miljoen euro ontvangen waarom laten de Zorgverzekeraars dat toe? Een contract voor 129 miljoen euro aangaan maar Buurtzorg heeft nog niet eens een kwaliteitscertificaat! Onbegrijpelijk.

 12. Er zijn heel veel klachten van personeel. Veels te hoge werkdruk je moet het zelf maar oplossen in je team. Keihard werken heel veel uren maken.
  Maar dat wordt nooit besproken of naar buiten gebracht.
  Hoe is dit mogelijk waarom wordt er niet wat aan gedaan….
  een aanvraag voor steunkousen wordt door buurtzorg gedaan alleen dan rekenen ze 45 minuten per keer maar je hebt dit in 7 minuten gedaan. Anders is het verliesgevend want er moeten van Jos DURE DURE verpleegkundigen naar toe. Terwijl bij anderen dit door een HELPENDE gedaan wordt. En nu komt het… de VERGPLEEGKUNDIGE geeft deze vorm van zorg niet graag dat is logisch ze kunnen en willen veel en veel meer.
  En maar schrijven…. en de overheid maar betalen.
  Maar verder is BUURTZORG prima hoor.

 13. de heer De Blok reist heel de wereld over weet ik. Ook naar Amerika etc. weken lang dan daar de stad bezoeken op de kosten van…. de AWBZ.
  In 2011 heeft BUURZORG 129 miljoen euro omzet opgegeven en slechts 5 miljoen euro winst gemaakt. Zonder nog weer extra subsidies van ruim 700.000 euro was dit iets meer dan 4 miljoen euro geweest.
  MET ANDERE WOORDEN… DE HEER DE BLOK MAAR ROEPEN DAT BUURTZORG ZO ONTZETTEND GOED KOOP IS EN VEEEEEEEEEEEEEEEEL GOEDKOPER DAN OUD REGULIERE THUISZORGINSTELLINGEN KLOPT GEEN BAL VAN!!!
  Sterker nog de directeuren van die thuiszorginstellingen staan allemaal netjes conform VVT THUISZORG op de loonlijst maar Jos de Blok niet.

 14. Waarom geen klachten van FNV? Misschien zijn er geen klachten van personeel – ik lees/hoor toch alleen maar positieve reacties over herwonnen werklust etc….
  Vraag is misschien of het concept van een op en top flexibel op de behoefte van de patiënt/cliënt inspelende organisatievorm met minimale overhead in laatste instantie te rijmen valt met een organisatie naar poldermodel (incl. OR en de hele rambam)…???

 15. Buurtzorg is de organisatie waar nog steeds geen ondernemingsraad is(wel meer dan 50 werknemers), de directeur niet in loondienst is, enz. Meer dan 5,5 miljoen aan personeel-niet in loondienst. Directeur die zich laat inhuren via eigen BV. enz. Concept is en blijft goed maar ga nu ook eens voldoen aan normale nederlandse afspraken= ondernemingsraad+ directeur in loondienst volgens cao VVT! Opmerkelijk is dat Abvakabo FNV op geen enkele wijze kritisch is op of over Buurtzorg! Waarom?

 16. Buurtzorg is de organisatie waar nog steeds geen ondernemingsraad is(wel meer dan 50 werknemers), de directeur niet in loondienst is, enz. Meer dan 5,5 miljoen aan personeel-niet in loondienst. Directeur die zich laat inhuren via eigen BV. enz. Concept is en blijft goed maar ga nu ook eens voldoen aan normale nederlandse afspraken= ondernemingsraad+ directeur in loondienst volgens cao VVT! Opmerkelijk is dat Abvakabo FNV op geen enkele wijze kritisch is op of over Buurtzorg! Waarom?

 17. @Jos
  Ik vermoed dat het niet zozeer is dat hij een drang heeft om de wereld over te reizen, maar dat bij een initiatief als de zijne dat grote belangstelling trekt er mensen naar hem komen en hij welwillend is om daar faciliterend en kennis delend in te staan.
  Het is in Nederland wel een commercieel bedrijf wat gewoon winst maakt, maar dhr. De Blok is zelf niet heel erg uit om grote bedragen er aan over te houden. In het buitenland dus nog minder dan in Nederland. Hij is wat dat betreft iemand die met zijn beide benen in de klei heeft gestaan en met hollandse nuchterheid en hart op de goede plek veel weet te bereiken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.