Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Buurtzorg NL wil driekwart TSN overnemen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Buurtzorg Nederland wil zo'n 75 procent van de werkzaamheden van thuiszorgbedrijf TSN overnemen. Dat meldt de NOS, dat het plan heeft ingezien.
Thuiszorg450.jpg

TSN verkeert sinds eind november in surseance van betaling. Het bedrijf telt ruim 10.000 medewerkers en heeft 40.000 cliënten. Buurtzorg Nederland heeft maandenlang onderhandeld met de curatoren, gemeenten, vakbonden, VWS en TSN over een reddingsplan om zo veel mogelijk banen te behouden. De 307 gemeenten waar TSN Thuiszorg actief is, hebben vandaag het reddingsplan van Buurtzorg Nederland ontvangen.

Reddingsplan Buurtzorg
Het voorstel geldt alleen voor die gemeenten die in de ogen van Buurtzorg voldoende betalen voor de zorg die ze afnemen. ‘Gemeenten die te laag betalen zijn niet meegenomen’, zegt Buurtzorg-directeur Jos de Blok. De gemeenten hebben twee weken om een beslissing te nemen. De Blok laat weten dat de gemeenten die nu niet benaderd zijn, alsnog welkom zijn om zich aan te sluiten, als ze toch bereid zijn aan de voorwaarden te voldoen en de tarieven te verhogen. Komende donderdag is er een informatiebijeenkomst waarin Buurtzorg de plannen verder toelicht.

Personeel gaat mee
Als de overname doorgaat, dan kan al het actieve directe TSN-personeel dat werkt voor de gemeente waarvoor het voorstel geldt, meegaan naar het nieuwe bedrijf. In dat geval houden cliënten na een doorstart dezelfde thuiszorgmedewerkers. Verder houdt het personeel dat meegaat dezelfde arbeidscontracten met daarin de oorspronkelijke arbeidsvoorwaarden. Buurtzorg wil de medewerkers scholen in de Buurtzorg-aanpak.

Bewindvoerders van TSN Thuiszorg
De bewindvoerders van TSN zeggen dat ze achter het plan van Buurtzorg staan. ‘De organisatie lijkt de beste papieren te hebben om de zorg van TSN onder de best mogelijke condities te continueren. Bij alle betrokken belanghebbenden waarmee wij hebben gesproken, zoals VWS, VNG, individuele gemeenten en vakbonden, lijkt ze op het meeste vertrouwen te kunnen rekenen.’

Oneerlijke concurrentie
Kritiek komt uit de hoek van andere thuiszorgaanbieders die vrezen benadeeld te worden. De brancheorganisaties BTN en Actiz zijn bang dat Buurtzorg onder het mom van innovatiegelden staatssteun gaat krijgen om te voorkomen dat cliënten zonder zorg komen te zitten. Ze vrezen voor oneerlijke concurrentie.

Buurtzorg: geen winstoogmerk
Buurtzorg Nederland is een stichting zonder winstoogmerk. De organisatie laat weten dat ze bij de voorgestelde overname dit jaar quitte zal draaien. Voor volgend jaar verwacht de stichting een rendement van 2 procent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.