Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Carante Groep: Kleinere gehandicapten-organisatie presteert niet beter

Geachte redactie,

Het artikel ‘Geld noch omvang maakt gelukkig’ in Zorgvisie Magazine 12/2007 van Ad van Leeuwen en Hein Griffioen bevat onder meer een conclusie van het inspectierapport over de gehandicaptenzorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) legt een causaal verband tussen organisatiegrootte en goede prestaties op de acht risicodomeinen. Carante Groep heeft zich hierin verdiept en plaatst er kanttekeningen bij.

Op basis van alle (circa negentig) gepubliceerde rapporten hebben wij de scores verzameld. Vanuit deze verzameling hebben we een gemiddeld risicoprofiel berekend en afzonderlijke risicodomeinen gesorteerd. Binnen de verzameling kunnen we inderdaad 17 kleine zorgaanbieders onderscheiden. In tegenstelling tot de bevindingen van IGZ zien wij dat de scores van kleine organisaties evenwichtig zijn verdeeld. In de top-tien van organisaties met het laagste risicoprofiel bevinden zich twee kleine, in de top-tien van organisaties met het hoogste risicoprofiel ook. De organisatie die het beste scoort, is overigens een grote intramurale organisatie.

Ook de verdeling per risicoprofiel strookt niet met de conclusie dat kleinere organisaties beter presteren. Twee van de drie zorgaanbieders met het hoogste risicoprofiel in de diagnostiek zijn klein.

Kortom, wij zijn van mening dat een IGZ-rapport een belangrijk kwaliteitsinstrument voor de sector kan zijn, maar we missen de onderbouwing van het bovengenoemde causale verband. Daarnaast ontbreekt de relatie tussen prestaties van organisaties en de zorgzwaarte van cliënten. Verder leent de onderzoeksmethodiek zich voor discussie. De steekproef was niet aselect en de steekproefomvang gering, en ook het beoordelen van een organisatie op de resultaten van vaak één locatie is niet evenwichtig.

Gerard Born, beleidsadviseur Carante Groep

Reageer: zorgvisie.reactie@reedbusiness.nl

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.