Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Care maakt weinig gebruik van EPD’s en ECD’s

Annelies Vermeulen
Elektronische dossiers worden nog niet veel gebruikt door de verpleegkundige en verzorgende beroepsgroep, en zeker niet in de care-sector. Dat blijkt uit het onderzoek e-Overdracht in de Care van Nictiz in samenwerking met V&VN en ActiZ.
Care maakt weinig gebruik van EPD's en ECD's

Nictiz deed een inventariserend onderzoek naar de stand van zaken van de elektronische gegevensuitwisseling in de care-sector. Daaruit blijkt dat EPD’s en ECD’s nog niet veel worden gebruik in de care-sector. Wel is een aantal VVT-instellingen bezig met de invoering van het zorginhoudelijke deel van een Elektronisch Cliënt Dossier (ECD). Zorginhoudelijke gegevensoverdracht met andere zorgverleners in de keten, zoals huisartsen en apotheken, wordt van belang geacht, maar bij de ontwikkeling van elektronische dossiers en e-overdracht richten instellingen zich in eerste instantie vooral op administratieve en financiële gegevensuitwisseling.

Standaardisatie

Standaardisatie wordt beschouwd als de voorwaarde om te komen tot elektronische gegevensuitwisseling. Onder standaardisatie verstaat men dan het overeenkomen van een minimale set van zorginhoudelijke gegevens van een cliënt (een zogenoemde kernset), die tussen zorgverleners van de instellingen uitgewisseld zou moeten worden.

Regionale initiatieven

Naast standaardisatie is de bestuurlijke en organisatorische inbedding belangrijk bij de verdere ontwikkeling van e-overdracht en zou er aangehaakt moeten worden bij (regionale) initiatieven waarbij gegevensuitwisseling in gang gezet is. Op basis van de inventarisatie gaat Nictiz verder met het projectplan e-Overdracht in de care. (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Ggz stelt keuze EPD-leverancier uit

Huisartsen Nijmegen zijn voor EPD

Vijftien Noord-Limburgse huisartsen op EPD

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.