Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CBP wil spoedwet voor regionale EPD’s

Annelies Vermeulen
Het CBP vindt dat minister Schippers van VWS met een spoedwet moet komen om het regionaal patiëntendossier een wettelijke basis te geven. Dat meldt de Volkskrant.
CBP wil spoedwet voor regionale EPD's

“Er ontstaat een groot probleem als de Eerste Kamer het landelijke patiëntendossier inderdaad definitief afwijst”, zegt Jacob Kohnstamm, voorzitter van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). “Dan is er geen wettelijke grondslag voor het opnemen en uitwisselen van patiëntgegevens, landelijk noch regionaal.”

Spoedwet

“Minister Schippers van Volksgezondheid kan alsnog een wettelijke basis maken voor de regionale EPD’s”, zegt Kohnstamm. “Dan moet ze nu met een spoedwet komen. Anders moeten de zorgverleners expliciet toestemming vragen aan hun patiënten.”

Regionale EPD’s

Het CBP heeft eerder enkele regionale EPD’s bekeken. Volgens Kohnstamm schortte daar nogal wat aan. Zo was aan burgers en patiënten geen toestemming gevraagd voor de opslag en uitwisseling van hun gegevens. “Er zijn daarnaast drie kerneisen: wie kan er in het systeem en hoe is de controle? Hoe is de beveiliging geregeld? Wat zijn de rechten en plichten van de burgers? Bij de regionale EPD’s die wij hebben onderzocht, was dat nog niet goed geregeld.” (ICTzorg – ICTzorg / Twitter)

ICTzorg magazine

Meer weten? Word nu abonnee van ICTzorg.

Lees ook:

Eerste Kamer stemt op 5 april over EPD

Hulpverleners hebben liever regionaal EPD

Schippers overtuigt Eerste Kamer niet van nut EPD

1 REACTIE

  1. Opnieuw een roep om een wettelijke regeling terwijl het in de kern gaat om de uitvoering, nl het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. De huidige wettelijke regelingen bieden op zich, ook voor de regionele EPD’s, voldoende handvatten om die invulling eraan te geven. Het feit dat het niet goed is geregeld bij de onderzochte regionale EPD’s is niet een kwestie van gebrek aan regelgeving maar een gebrek aan inbedding van de bestaande privacyregels in de dagelijkse praktijk van deze organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.