Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Chirurgen stellen volumenormen voor kankerbehandelingen

Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
De Nederlandse Vereniging voor Heelkunde heeft normen opgesteld voor complexe, chirurgische behandelingen. Voor borstkanker, darmkanker en longkanker zijn minimumvolumenormen per ziekenhuis opgesteld. Ziekenhuizen krijgen tot januari 2012 de tijd om hieraan te voldoen.
Chirurgen stellen volumenormen voor kankerbehandelingen

Ziekenhuizen moeten minimaal 50 borstkankeroperaties of 50 darmkankeroperaties per jaar uitvoeren om aan de normen te voldoen. Het minimumaantal longkankeroperaties is 20.

Kwaliteit

Daarnaast geldt een aantal kwaliteitsnormen. De NVvH wil in een volgende stap meer kwaliteitsnormen opstellen. Alle chirurgische behandelingen zijn opgedeeld in vier categorieën: hoogcomplexe zorg die niet vaak voorkomt, hoogcomplexe zorg die vaak voorkomt, chirurgische behandelingen waarvoor alleen kwaliteitseisen gelden en chirurgische behandelingen waarbij er voldoende wetenschappelijk bewijs is om de eis van een minimumaantal operaties te rechtvaardigen.

Richtlijnen verplicht

Elke afdeling chirurgie van de Nederlandse ziekenhuizen en klinieken moet de landelijke richtlijnen voor chirurgische aandoeningen uitwerken in eigen behandelprotocollen. Alle behandelingen en complicaties worden landelijk geregistreerd. Per aandoening zijn er ten minste twee chirurgen met ervaring zodat ze kunnen overleggen. Ook zijn er afspraken voor overleg met, of verwijzing naar, andere ziekenhuizen of klinieken als bijvoorbeeld een patiënt specialistische zorg nodig heeft die een instelling zelf niet in huis heeft.

Een jaar

Chirurgen en instellingen hebben een jaar de tijd om ervoor te zorgen dat ze aan alle voorwaarden voldoen. Lukt dit niet dan zal de chirurgische zorg op de desbetreffende locatie anders moeten worden georganiseerd. Bijvoorbeeld door met een ander ziekenhuis samen te werken, of door patiënten door te verwijzen naar een ander ziekenhuis. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Chirurgen willen geen borstkankernorm

Verbeterde registratie borstkankerzorg start per 2011

CZ prestenteert verkorte borstkankerlijst

Agis stopt met borstkankerlijst

Zorgvisie Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.