Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Chirurgen willen geen borstkankernorm

Mark van Dorresteijn
De inspectie, zorgverzekeraars en patiëntenorganisaties dringen erop aan, maar de chirurgen willen geen volumenorm voor borstkankeroperaties per chirurg.
Chirurgen willen geen borstkankernorm

Woordvoerder Rebecca van Prooyen van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde: “Wij komen niet met een volumenorm per chirurg. Wij hanteren nu een volumenorm van minimaal vijftig per instelling, die wordt vermoedelijk langzaamaan opgehoogd.” De NVvH vindt de aanwezigheid van een team van behandelaars die goed op elkaar zijn ingespeeld essentieel en zwaarder wegend dan het aantal uitgevoerde operaties per jaar.

Ingrepen per chirurg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg vindt het zorgelijk dat ziekenhuizen niet kunnen aangeven hoe vaak een chirurg een borstkankeroperatie uitvoert. In een vorige week uitgekomen rapport stelt de IGZ dat ziekenhuizen en chirurgen met elkaar afspraken moeten maken over het minimumaantal uitgevoerde ingrepen per jaar, zolang er geen landelijke norm is. Het opstellen van een landelijke norm vindt de IGZ de verantwoordelijkheid van de beroepsgroep. Aan de NVvH is gevraagd te beoordelen of een minimumaantal borstkankeringrepen per chirurg haalbaar is.

IGZ-norm

IGZ-woordvoerder Sylvie de Peijper is wat stelliger: “We hebben afgesproken dat de chirurgen er in de loop van 2011 voortvarend mee aan de slag gaan. De norm moet er zijn op 1 januari 2012. Zo niet, dan stelt de inspectie zelf een norm vast.”

Verschil in kwaliteit

KWF Kankerbestrijding bracht eerder een eigen rapport uit over de kankerzorg. Woordvoerder Marsja Meijer: Wij hebben geconcludeerd dat de kankerzorg in Nederland bovengemiddeld goed is, maar: er is te veel verschil in kwaliteit. De beroepsgroep moet zo snel mogelijk een volumenorm per chirurg ontwikkelen. Bij blaaskanker is dat al gebeurd. Maar ook voor andere onderdelen van de behandeling moeten kwaliteitsnormen worden ontwikkeld.”

Kwaliteitsregister

De NVvH heeft toegezegd een kwaliteitsregister op te zullen stellen, waarin ook andere kwaliteitscriteria worden geregistreerd dan alleen het volume. Over minimaal een jaar kunnen uit dit register gegevens worden gehaald. De IGZ stuurde een vragenlijst aan ziekenhuizen waar vaker dan gemiddeld of minder vaak tumorresten achterbleven na de borstoperatie en concludeert in haar rapport dat de borstkankerzorg in Nederland verantwoord is. Dat betekent dat de diagnostiek voor de operatie volledig is, minimaal 95 procent van de patiënten voor de operatie wordt besproken in een multidisciplinair overleg en dat de borstkankeroperaties door maximaal de helft van het aantal chirurgen worden uitgevoerd. Dat laatste is de bestaande veldnorm. Zes ziekenhuizen overschrijden deze norm. In 28 van de 47 onderzochte ziekenhuizen waren geen cijfers beschikbaar over het aantal uitgevoerde operaties per chirurg. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Verbeterde registratie borstkankerzorg start per 2011

‘CZ toont moed met borstkankerlijst’

Agis stopt met borstkankerlijst

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

2 REACTIES

  1. Het lijkt mij ook beter om het totaalpakket (de samenwerking in het hele team) als maat te nemen en niet het aantal operaties per chirurg. Dat is nl maar 1 klein onderdeel in het hele zorgproces (ik lijk wel op een manager met deze woorden!). Om daar nou alles op af te tikken….
    Kijk naar het totaalplaatje, dat is waar het uiteindelijk voor de patiente ook om gaat. Die is niet geinterreseerd in hoeveel operaties die en die chirurg uitvoert, die wil weten wat haar kansen zijn over 5 of 10 jaar nog in leven te zijn.

  2. Lees alle reacties
  3. 2 opmerkingen.
    1) de titel van het artikel doet anders vermoeden dan de inhoud; graag correctie van de titel…
    2) waarom een apart register als in zorgadministratieve omgevingen glashelder vastgelegd is welke chirurg welke ingreep heeft gedaan? Weer een nieuwe registratie terwijl de bronregistratie deze gegevens reeds heeft (of zou moeten hebben). Scheelt het daar dan misschien aan?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.