Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Chris Meijer moet opstappen bij Gezondheidsraad

Professor Chris Meijer stapt op als lid van de Gezondheidsraad. De hoogleraar raakte in opspraak vanwege vermeende belangenverstrengeling rond het vernieuwde bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Meijer was de drijvende kracht achter dit onderzoek maar hij meldde niet dat hij ook zakelijke belangen had bij het onderzoek.
Chris Meijer moet opstappen bij Gezondheidsraad

Het VUmc waar Meijer werkt als hoogleraar en klinisch psycholoog, kondigde eerder onderzoek aan naar de kwestie. Minister Schippers van VWS wil dat deskundigen die banden hebben met een industrie of belangen hebben bij een onderwerp voortaan niet meer worden betrokken bij een advies van de Gezondheidsraad. Iemand kan dan wel als deskundige worden geraadpleegd maar heeft geen vaste adviserende rol meer. Schippers schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat zij zo belangenverstrengeling wil voorkomen.

Betrokken

De Gezondheidsraad adviseert ministers en parlement en concludeert na nadere analyse dat er geen reden is het advies over de screening op baarmoederhalskanker te herzien. Ook als het werk van Meijer wordt weggelaten, wijzen andere onderzoeken in dezelfde richting. Volgens Schippers zijn 35 top-wetenschappers bij dat advies betrokken geweest en is er niks mis met de wetenschappelijke onderbouwing ervan.

Aanbesteding

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan gewoon doorgaan met de voorbereiding van het vernieuwde bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Het RIVM schortte eerder op verzoek van de minister de aanbesteding van het nieuwe bevolkingsonderzoek op.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.