Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Cliëntenraden protesteren tegen IQ-knip AWBZ

De cliëntenraden van zes orthopedagogische behandelcentra roepen in een brief alle fracties in de Tweede Kamer op om niet akkoord te gaan met een IQ-knip voor de AWBZ. De zogenoemde IQ-knip houdt in dat cliënten met een IQ tussen 70 en 85 straks niet meer in aanmerking komen voor zorg vanuit de AWBZ.
Cliëntenraden protesteren tegen IQ-knip AWBZ

Naar schatting zullen tienduizend vooral jeugdige licht verstandelijk gehandicapten uit de AWBZ vallen als de IQ- grens wordt verlaagd van 85 naar 70. Deze doelgroep kampt met meervoudige problematiek: leer- en opvoedingsproblemen, ernstige gedragsproblemen of psychiatrische stoornis (bijvoorbeeld autisme), vaak in combinatie met problemen in de gezinssituatie zoals mishandeling, verwaarlozing, verslaving of seksueel misbruik.

Licht verstandelijke beperking

De cliëntenraden bestaan onder andere uit ouders van kinderen met een lichte verstandelijke beperking. In de brief schrijven zij: “Als ouders weten wij maar al te goed dat onze kinderen zich dikwijls niet zelfstandig kunnen redden, ondanks hun relatief normaal IQ, zeker niet buiten hun vertrouwde omgeving. Want daarvoor zijn ook sociale vaardigheden nodig, waarover ze slechts in geringe mate beschikken. Ook al zie je dat meestal niet van hen af.”

IGZ-rapport

Deze cliëntenraden weten zich gesteund door het recente rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg ‘Gebrekkige indicatiestelling en samenwerking bedreiging voor kwaliteit van zorg voor licht verstandelijk gehandicapten’. Bij de indicatiestelling voor licht verstandelijk gehandicapten wordt te weinig gelet op sociale redzaamheid, vindt de Inspectie. Zij adviseert de staatssecretaris van VWS om het Centrum Indicatiestelling Zorg opdracht te geven de huidige norm voor indicatiestelling aan te passen. In het Zorgvisie magazine van deze maand staat een groot achtergrondverhaal over de verslechterende positie van deze doelgroep. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Lees de protestbrief

Ondersteuning aan gehandicapten kraakt

Weinig aandacht voor sociale redzaamheid verstandelijk gehandicapten

SCP telt licht versandelijk gehandicapten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

 1. er zei iemand dat personen die beneden die i.q. Grens vallen van 85. Dat die een groter risico vormen om in handen van een pooierboy te komen. Maar heb gehoord dat het juist goed opgeleide scholieren ook kan treffen. Ze weten pseies wie ze moeten hebben. Naieve buitenprovinciaaltjes en verwaarloosde kinderen, die ze te weinig aandacht geven.

 2. Lees alle reacties
 3. er zei iemand dat personen die beneden die i.q. Grens vallen van 85. Dat die een groter risico vormen om in handen van een pooierboy te komen. Maar heb gehoord dat het juist goed opgeleide scholieren ook kan treffen. Ze weten pseies wie ze moeten hebben. Naieve buitenprovinciaaltjes en verwaarloosde kinderen, die ze te weinig aandacht geven.

 4. ik vind dat ieder persoon tot een ontwikkeld verantwoordelijk individu moet worden opgeleid. En hier bestaan wel scholen voor om alle leerlingen tot een zelfstandig verantwoord individu te maken. Zoals in het praktijkonderwijs. Dat is voor leerlingen met een i.q. Van 60 tot en met 75. En daar worden hun basisvaardigheden geleerd die hun tot een zelfstandig ontwikkeld individu maken.

 5. ik vind dat ieder persoon tot een ontwikkeld verantwoordelijk individu moet worden opgeleid. En hier bestaan wel scholen voor om alle leerlingen tot een zelfstandig verantwoord individu te maken. Zoals in het praktijkonderwijs. Dat is voor leerlingen met een i.q. Van 60 tot en met 75. En daar worden hun basisvaardigheden geleerd die hun tot een zelfstandig ontwikkeld individu maken.

 6. ik ken een jongen die heeft v.w.o. Gedaan maar wist niet hoe de wasmachine aan moest. En is nooit in huishoudelijke taken gestimuleerd door het nog altijd heersende rollenpatroon met van dat vrouwen de was doen en meisjes en jongens niet. Maar tegenwoordig is dat ouderwets.

 7. Overheid ik zou u willen vragen
  stop met deze waanzin. U moet zich heel diep schamen! Maar wie ben ik, een moeder van 2 kinderen die een pgb hebben, en dat is niet voor niets ! Ik wil u uitnodigen om een week in ons gezin mee te draaien, wat praktijkervaring op te doen, voor u besluiten gaat nemen. Mijn voorkeur gaat uit naar de heren Rutte,Wilders en verhagen.

 8. De mate van Zorgbehoefte is vooral subjectief en marktgebonden. Daarom zou niet de invulling of oplossing van een , al dan niet vermeende, zorgbehoefte centraal moeten staan maar meer het voorkomen van de zorgbehoefte. En zolang het de gemeenschap is die de lasten van zorgclaims moet dragen mag die gemeenschap ook vragen de mate van zorgbehoefte te meten aan factoren als eigen verantwoordelijkheid, preventie en doelmatigheid.

 9. Een IQ onder de 85 is volgens mij geen grondslag voor zorg (dus ook geen uitsluitingscriterium) De indicatie is er toch op gericht om tekorten in zelfzorg te sturen of te compenseren? Hoe kun je dan standaart een groep met een IQ onder de 85 uitsluiten? Dat zegt toch niet perse iets over het zelfzorgvermogen?

 10. Ik sluit mij volmondig aan bij de uitspraak van de gezamenlijk CCR’s. M.i. is het onverantwoord de zorg aan deze doelgroep uit de AWBZ te halen. Natuurlijk, in één klap weet men een flinke bezuiniging te behalen, maar de consequenties en financiele gevolgen op de lange termijn zullen enorm zijn. Nog los van het feit dat op voorhand een grote groep jeugd in een keer wordt afgeschreven. Let wel, deze jongeren zijn de slachtoffers van lover boys, dealers en ander schuim der natie. Vanwege hun beperkingen zullen zij sneller op het verkeerde pad komen, overlast gaan veroorzaken en met Justitie in aanraking komen. Over tien tot vijftien jaar zullen we geconfronteerd worden met de gevolgen en zal er vele malen meer geinvesteeerd moeten worden om deze misstap recht te trekken. Deze rechtse regering wil quick wins om de economie op peil te brengen, maar zal straks verantwoordelijk zijn voor de uitgaven die een ‘linkse’ regering moet maken om het wanbeleid van nu recht te trekken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.