Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Congres: Opleiden voor kwaliteit: Hoe dokters opgeleid worden en blijven

Donderdag 11 oktober 2007, Domus Medica Utrecht

INLEIDING

Het KNMG congres 2007, het eerste dat in de nieuwe Domus Medica plaatsvindt, staat mede in het teken van het 75 jarig bestaan van de specialistenregistratie binnen de KNMG. Opleiden en kwaliteit staan centraal.

De KNMG is op diverse terreinen actief als het gaat om de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Zo ook op de gebieden opleiding en registratie.

De huidige KNMG-structuur voor beroepen en opleidingen (de colleges en registratiecommissies) is stevig verankerd in het medisch beroepsveld. Deze functie is een onmisbare schakel in de medische kwaliteitsketen waarvoor de beroepsgroep zelf inhoudelijk verantwoordelijk is. Andere onderdelen van die kwaliteitsketen zijn: specifieke eisen aan de eindtermen van de medische vervolgopleidingen, de uitvoering van de medische vervolgopleidingen, richtlijnen, gedragsregels, beroepscodes, deskundigheidsbevordering, functioneringsgesprekken, visitatie, patiëntveiligheid, zelfregulering en interne rechtspraak. Binnen een effectief, samenhangend en toetsbaar medisch kwaliteitsbeleid is de (her)registratie van specialisten een essentieel onderdeel, maar niet het enige. Daarom wordt op dit congres aandacht besteed aan het kwaliteits- en opleidingsbeleid in brede zin, zowel binnen als buiten de KNMG. Een buitengewoon belangrijk thema voor aios, opleiders, beleidsadviseurs, en beroeps- en brancheorganisaties in de zorg!

PROGRAMMA

09.30 uur – 11.00 uur Plenaire openingssessie

Opening door dagvoorzitter prof.dr Didi Braat,

hoogleraar Verloskunde & Gynaecologie, UMC Nijmegen

Jaarrede door de voorzitter van de KNMG, Peter Holland

Toespraak door de Minister van VWS, Ab Klink, over het

kwaliteitsbeleid van de beroepsgroep en in dat kader de

specialistenregistratie KNMG

Keynote sprekers:

Prof. dr Otto Bleker, emeritus hoogleraar verloskunde en gynaecologie: Ontstaan, heden en toekomst van opleiding & registratie van specialisten.

Prof. dr Paul Schnabel, directeur Sociaal en Cultureel Planbureau: Het kwaliteitsbeleid van de beroepsgroep in breed perspectief

11.00 uur – 12.30 uur Parallelle workshops ronde 1 ( zie workshop 1 t/m 6 hieronder)

12.30 uur – 14.30 uur Informatiemarkt en lunch

14.30 uur – 16.00 uur Parallele workshops ronde 2 (zie workshop 1 t/m 6 hieronder)

16.00 uur – 16.45 uur Plenaire slotsessie

Aanbevelingen voor het kwaliteits- en opleidingsbeleid van de

beroepsgroep

De Zilveren Zeepkist: verkiezing van het beste artikel in Medisch

Contact van het afgelopen jaar.

Overhandiging gedenkboek specialistenregistratie

16.45 uur – 17.45 uur Afsluitende borrel

18.00 uur – 20.00 uur Dinerbuffet (op inschrijving)

WORKSHOPS

In het programma zijn twee ronden met workshops opgenomen. In totaal zijn er zes workshops, u kunt dus van de zes subsessie er twee kiezen.

Wilt u bij uw inschrijving uw voorkeur kenbaar maken?

Modernisering van specialistenopleidingen: consequenties voor de inhoud van de opleiding. Wat betekent competentiegericht opleiden in de praktijk, het sturen op het leerproces etc. voor aios en opleiders.

Voorzitter: prof. dr John Roord, kinderarts, voorzitter CCMS.

Modernisering van specialistenopleidingen: consequenties voor de organisatie. Wat betekent de modernisering voor de productie van de aios, voor de organisatie van de afdeling, voor het discipline overstijgend onderwijs, bezien vanuit de Raad van Bestuur, de specialist-opleider en de aios. Voorzitter: Claudia Zuiderwijk, bestuursvoorzitter Tergooiziekenhuizen.

Taakherschikking met andere beroepsgroepen: de gevolgen voor het toekomstig functioneren van specialisten in samenwerking en afbakening met andere beroepsbeoefenaren.

Voorzitter: dr Hein P. Muller, internist Tergooiziekenhuizen, lid CCMS

Kwaliteit van de beroepsuitoefening van artsen. Hierbij worden drie perspectieven belicht: vanuit de beroepsgroep artsen, vanuit de zorgverzekeraars, en vanuit de zorgconsumenten / patiënten. Thema’s zijn de herregistratie van specialisten, competentiegerichte nascholing, prestatie-indicatoren en nadere eisen van zorgverzekeraars, eisen aan samenwerking en patiëntgerichtheid, eisen aan transparantie en verantwoording.

Voorzitter: dr Harry van Hulsteijn, internist, vicevoorzitter Orde van Medisch Specialisten.

Nascholing en accreditering: opvattingen over de waarde van geaccrediteerde nascholing binnen het kwaliteitsbeleid, de (on)wenselijkheid van accreditatie door wetenschappelijke verenigingen, de invloed van de industrie en zorgverzekeraars op de nascholing.

Voorzitter: dr Ernest Briët, internist, lid Raad van Bestuur Sanquin

De (im)migratie van artsen: grensoverschrijdend verkeer. Mogelijkheden en risico’s bij de erkenning van artsen en specialisten van binnen en buiten de Europese Unie.

Voorzitter: Theo van Berkestijn, arts, voorzitter Commissie Buitenslands Gediplomeerden Volksgezondheid (CBGV)

LOCATIE

Het symposium wordt georganiseerd in Domus Medica, gevestigd in het kantorenpark Papendorp.

Adres:

Mercatorlaan 1200

3528 BL Utrecht

Klik hier voor de routebeschrijving

KOSTEN

Inschrijvingen vóór 15 augustus 2007, vroegboekkorting:

KNMG Leden EUR 170,00

Niet-leden EUR 212,50

AIOS EUR 85,00

Studenten EUR 29,75

Inschrijvingen na 15 augustus 2007, standaardtarief:

KNMG Leden EUR 200,00

Niet-leden EUR 250,00

AIOS EUR 100,00

Studenten EUR 35,00

Kosten voor het dinerbuffet bedragen EUR 50,- per persoon

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.