Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Contractering ziekenhuizen loopt achter’

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Het is zorgverzekeraars niet gelukt om tijdig de contractonderhandelingen met de ziekenhuizen af te ronden. Slechts een derde van de ziekenhuiszorg is daadwerkelijk gecontracteerd. Dat blijkt uit een analyse van Kompas in Zorg.
VGZ, Zuyderland, zorgverzekeraars, zorginkoop, ziekenhuizen, ziekenhuiszorg
Foto: Fotalia

Zorgverzekeraars hebben uiterlijk maandag 12 november hun zorgpremies voor 2019 bekendgemaakt. Op die datum moet ook worden aangegeven met welke zorgaanbieders er afspraken zijn gemaakt. ‘De contracteringsgraad van ziekenhuizen door zorgverzekeraars loopt echter nog ver achter’, meldt Kompas in de Zorg na een peiling afgelopen dinsdag.

Menzis

De meeste zorgverzekeraars hebben in hun ‘Inkoopbeleidsplan Medisch Specialistische Zorg 2019’ aangegeven uiterlijk 1 november de onderhandelingen afgerond te willen hebben en de afspraken contractueel vast te leggen. Doel daarbij was de verzekerden op 12 november te informeren over de gecontracteerde zorgaanbieders. ‘Dit is niet gelukt. Gemiddeld blijkt slechts een derde (35 procent) daadwerkelijk gecontracteerd te zijn volgens de websites van de zorgverzekeraars’, concludeert Kompas in Zorg en BS Health Consultancy. ZN meldt Zorgvisie dat contracteren een gezamenlijke verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars en ziekenhuizen is. ‘De afgelopen jaren is het contracteren van zorg altijd voor 1 januari afgerond. We hebben er vertrouwen in dat dat ook dit jaar weer lukt’, aldus de vereniging.

Zorgverzekeraar Menzis heeft op 13 november 2018 met 72 procent de meeste contractonderhandelingen afgerond.’ Jaarlijks sluiten zorgverzekeraars contracten met tienduizenden zorgverleners en zorginstellingen. Elk jaar slagen zij erin om de contractering sneller af te ronden en daarmee verzekerden op tijd duidelijkheid te geven. Dit is in het belang van verzekerden én zorgverleners.’
Kompas in Zorg, ziekenhuizen, zorginkoop, zorgverzekeraars

Bron: Factsheet Kompas in Zorg

Zorgpremie

Begin deze week hebben zorgverzekeraars ook hun zorgpremies voor 2019 bekendgemaakt. Uit de analyse van Kompas in Zorg zijn de tien goedkoopste zorgpolissen gemiddeld met 3 procent gestegen. De premie van de naturapolis van Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis is met 6, 4, 7 en 3 procent gestegen. Hiermee liggen de premiestijgingen van de basisverzekering 2019 bij de meeste polissen onder de verwachte stijging van 9,5 procent van het VWS.

Overstappen

Deze stijging heeft effect op het overstapgedrag van de verzekerden. Uit een rondgang van Pricewise onder 1000 respondenten blijkt namelijk dat een op de zes Nederlanders (17 procent) aangeeft dat er een zeer grote kans is dat zij dit jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Vorig jaar is 6,2 procent van de mensen naar een andere zorgverzekeraar overgestapt. Het overgangspercentage is al jaren stabiel. ‘‘Daarom is het opvallend dat maar liefst 17 procent van de respondenten aangeeft dat de kans groot is dat zijn gaan overstappen naar een andere zorgverzekering.’’ De voornaamste reden is de stijging van de zorgpremies aldus Pricewise.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.