Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Cordula Wagner krijgt NVZ-penning

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Hoogleraar patiëntveiligheid Cordula Wagner heeft dit jaar de NVZ-penning ontvangen. Yvonne van Rooy reikte hem uit.
Cordula Wagner krijgt NVZ-penning
Foto: Jeroen van Eijndhoven

De onderscheiding vond gisteren plaats tijdens een ledenbijeenkomst in Utrecht.

Patiëntveiligheid

De jury is lovend over de voortrekkersrol die Cordula Wagner vervult op het gebied van patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Zij heeft met haar aanbevelingen concreet bijgedragen aan het verminderen van vermijdbare schade en sterfte in de ziekenhuizen. Wagner houdt zich al twintig jaar bezig met wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling en implementatie van kwaliteitssystemen en de effecten hiervan op de kwaliteit van zorg. De laatste jaren lag haar focus vooral op patiëntveiligheid in ziekenhuizen.

Sterftecijfers

De resultaten van het derde onderzoek naar de potentieel vermijdbare schade en sterfte in de Nederlandse ziekenhuizen laat spectaculaire resultaten zien. Volgens Wagner zijn die te danken aan de inspanningen die ziekenhuizen in het kader van het VMS Veiligheidsprogramma de afgelopen vijf jaar hebben uitgevoerd. Wagner: ‘Cruciaal is een klinische blik die anticipeert op onveilige situaties voor de patiënt. Die blik is niet te vatten in procedures en regels, maar moet onderdeel zijn van een open cultuur waarin wordt gecommuniceerd en waarin de verantwoordelijkheid voor de patiënt door iedereen wordt gedeeld’.

Symboolfunctie

Wagner roept de ziekenhuizen op om op de ingeslagen weg voort te gaan. Door haar te onderscheiden met de NVZ Penning kan zij een symboolfunctie vervullen en een belangrijke impuls geven aan de voortgang en doorontwikkeling van het VMS Veiligheidsprogramma.

NVZ

De NVZ reikt de onderscheiding jaarlijks uit aan een persoon die zich op een bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de ziekenhuisbranche. Eerder werden hoogleraar Barbara Baarsma, zorgondernemer Loek Winter, epidemioloog Roel Coutinho en voormalig voorzitter raad van bestuur van het UMCU Geert Blijham onderscheiden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.