Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CRDL laat mensen met dementie communiceren

Redacteur Zorgvisie
De makers van de CRDL (Cradle) willen met hun apparaat bereiken dat mensen met dementie weer even contact kunnen leggen en daarnaast trots en eigenwaarde voelen.
CRDL400.jpg
Foto: CRDL

Er zijn in Nederland 270.000 mensen met dementie. Volgens de makers van de CRDL zullen dit er in 2040 een half miljoen zijn. Om ervoor te zorgen dat deze mensen het contact met de buitenwereld niet helemaal verliezen, bedachten Dennis Schuivens en Jack Chen de CRDL. Dit apparaat maakt verschillende geluiden als patiënten en verzorgers of naasten elkaar en de CRDL aanraken. Zo geeft het soms het geluid van de zee of van vogels, fietsbellen, kerkklokken of muziekinstrumenten, maar ook natuurgeluiden en gewone huis-tuin-en-keukengeluiden. Mensen met dementie worden door deze geluiden en aanrakingen geprikkeld en kunnen daardoor weer even contact leggen met hun verzorgers of naasten.

Laten communiceren
De makers hopen dat mensen met dementie hierdoor weer het gevoel krijgen dat ze mens zijn, en niet alleen patiënt. ‘Hebben mensen met dementie niet dezelfde rechten op persoonlijke aandacht en op menselijk, waardig contact, ongeacht de levensfase waarin ze verkeren? Wat kunnen we bereiken wanneer we wél betekenisvol contact kunnen onderhouden?’, vragen Schuivens en Chen zich af. ‘Met de CRDL bieden we mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de familieleden die hierdoor weer vaker langs willen komen bij hun geliefde.’

Bekijk hier hoe de CRDL werkt.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.