Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Crisisoverleg thuiszorg levert niets op

Het crisisoverleg tussen het ministerie van VWS, brancheorganisatie ActiZ en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over het dreigende massaontslag in de thuiszorg heeft geen nieuwe resultaten opgeleverd.

De partijen hebben afgesproken dat ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid probeert ontslagen te voorkomen.

Massaontslag

Aanleiding voor het overleg op 19 juli was het dreigende ontslag van 10.000 thuishulpen in de thuiszorg, zoals blijkt uit een inventarisatie van ActiZ. Thuiszorginstellingen zijn in de problemen gekomen, omdat gemeenten de huishoudelijke hulp in de WMO voor ruim tachtig procent toewijzen aan de goedkoopste lichte vorm van thuiszorg. Ze zitten daardoor opgescheept met te duur personeel.

Sommige organisaties, zoals de Vierstroomzorgring, roepen thuishulpen op ontslag te nemen en vervolgens bij dezelfde organisatie weer als alfahulp aan de slag te gaan. Dat betekent dat ze veel slechtere arbeidsvoorwaarden hebben dan daarvoor.

Schakelpunt

Staatssecretaris Bussemaker wijt de problemen aan “lokale vaak specifieke arbeidsmarktproblemen”, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Daarvoor was een maand geleden al een schakelpunt opgericht waar thuiszorginstellingen zich kunnen melden als er ontslagen dreigen. Daar zijn tot nu toe vijftien meldingen binnengekomen. ActiZ denkt de problemen structureel zijn. De VNG roept werkgevers in de thuiszorg op thuiszorgwerkers te behouden voor de zorg.

Geen extra geld

Bussemaker is niet van plan extra geld beschikbaar te stellen naast de 20 miljoen euro die ze al heeft gereserveerd, laat woordvoerster Annette Dijkstra van VWS weten. Thuiszorginstellingen kunnen dat geld gebruiken voor bijscholing of loonsuppletie. Ook voor een aanpassing van de WMO is het nog te vroeg. “De WMO is pas een half jaar oud. Laten we eerst kijken wat er precies aan de hand is.”

Omscholen voor kinderopvang

De vakbond ABVAKABO FNV ziet kansen in de kinderopvang voor ontslagen thuishulpen. Die sector staat te springen om personeel. Via het arbeidsmarktfonds worden er omscholingsprojecten georganiseerd. De vakbond is verbaasd door de manier waarop de thuiszorg met personeel omgaat. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.