Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ en Zilveren Kruis maken premiestijging bekend

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Bij CZ is de goedkoopste verzekering 97 euro per maand, bij Zilveren Kruis 102,45 euro.
CZ en Zilveren Kruis maken premiestijging bekend
Foto: Stochxchng

CZ

De premie voor de meest gekozen basisverzekering van CZ  stijgt in 2015 met 4 euro 60 per maand naar 100,50 euro. CZ zegt dat de premie eigenlijk 112,75 euro per maand zou zijn geweest,  zonder inzet van reserves.

CZ Groep zet ruim 425 miljoen euro uit haar reserves in om de premie voor de basisverzekering en aanvullende verzekeringen in 2015 minder sterk te laten stijgen dan eigenlijk noodzakelijk is. Dit betekent, zo zegt CZ, dat de verzekeraar  voor iedere betalende klant 147 euro uit de reserves haalt om de premie te dempen.

Premieverschil

De premie voor de tweede natura basisverzekering stijgt met  4 euro  45 per maand naar 97 euro. Het gecontracteerde zorgaanbod in deze goedkopere naturapolis is even ruim (meer dan 30.000 gecontracteerde zorgverleners) als in de eerder genoemde basispolis. Het premieverschil zit in een lagere vergoeding als men naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, digitale communicatie met CZ, een beperkte keuze van eigen risico’s en verplichte automatische incasso.

Zilveren Kruis

De premie voor de basisverzekering van Zilveren Kruis stijgt in 2015 met  2 euro 50 naar 102,45 euro per maand. Premies van de aanvullende verzekeringen stijgen gemiddeld met 1,2 procent, terwijl de premies van de tandartsverzekeringen gelijk blijven.

Zilveren Kruis zegt de flinke uitbreiding van vergoedingen in de basisverzekering en het stijgende zorggebruik op te vangen door goede zorginkoop en het inzetten van een deel van de  reserves. De zorgverzekeraars van Achmea, waaronder Zilveren Kruis, zetten in totaal 257 miljoen in.