Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ maakt ziekenhuistarieven openbaar

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zorgverzekeraar CZ heeft de prijzen van ziekenhuisbehandelingen online gezet. Daarmee is meteen duidelijk welke prijs de zorgverzekeraar heeft uit onderhandeld met welk ziekenhuis.
geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

CZ zette de tarieven gisteravond online. 

Transparantie
CZ zegt hiermee tegemoet te willen komen aan de roep om transparantie. Belangenverenigingen en politieke partijen vragen al lang om inzicht in de tarieven. CZ wil dit naar eigen zeggen zelf ook en verwacht dat verzekerden betere keuzes kunnen maken. 

Vergelijken
De zorgverzekeraar begint met de publicatie van behandelingen die minder kosten dan het hoogste eigen risico van 885 euro. Patiënten kunnen  de tarieven gebruiken om te berekenen welke kosten ze gaan krijgen en om de prijzen tussen ziekenhuizen te vergelijken.

Rechtszaak
Bijna een jaar geleden deed de rechter uitspraak in een zaak die is aangespannen door Open State Foundation tegen de NZa. Open State Foundation is een non profit organisatie die publieke informatie als open data beschikbaar wil krijgen en deze toegankelijk wil maken voor her-gebruikers. OSF eist openbaarmaking van ziekenhuistarieven, maar volgens de NZa zijn deze in theorie te herleiden naar individuele patientgegevens. De rechter gaf de OSF vorig jaar ongelijk. Omdat er inmiddels nieuwe inzichten zouden zijn, is OSF voornemens in hoger beroep te gaan.   

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.