Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

CZ spoort meer zorgfraude op

Zorgverzekeraar CZ heeft vorig jaar voor 5,3 miljoen euro aan fraude en oneigenlijk gebruik van vooral persoonsgebonden budgetten (PGB's) opgespoord. Dat is veel meer dan de 2 miljoen euro aan opgespoorde zorgfraude uit het jaar daarvoor, zo laat de verzekeraar weten.
MKB-ondernemers rekenen op hele vermogen bij pensionering
Foto: Stockexchange

CZ-woordvoerster Els Potma verklaard in dagblad Trouw dat er een stijgende lijn waar te nemen is in de opsporing van fraude. Om het misbruik van de zorggelden steviger aan te pakken werkt CZ als enige verzekeraar in Nederland met een nieuw systeem om data te analyseren en zo fraude met zorgdeclaraties sneller boven water brengt.

Verdachte declaraties

Op jaarbasis heeft CZ voor een half miljard euro aan geld voor de zorg uitstaan. Van de 5,3 miljoen euro aan verdachte declaraties is 4 miljoen afkomstig van aanvragers van de AWBZ en 1,3 miljoen van de Zorgverzekeringswet. De bulk betreft dus vooral het gebruik van de persoonsgebonden budgetten, de financiële tegemoetkoming waarmee mensen zelf hun zorg kunnen inkopen. Van de 29 interne fraudeonderzoeken die bij CZ werden uitgevoerd, betroffen er vier bemiddelingsorganisaties.

Pgb’s

Anders dan bij het verstrekken van zorg in natura is het geven van PGB’s aanzienlijk fraudegevoeliger. De ministeries VWS en veiligheid en justitie dringen er al geruime tijd op aan de fraude eerder in de keten op te sporen en niet meer alleen te vertrouwen op het strafrecht. Zo willen ze meer controles en beter contact met de mensen waarvoor het persoonsgebonden budget bestemd is.

Bas van ’t Woud

VVD-Kamerlid Bas van ’t Woud zegt op Zorgvisie dat fraudebestrijding een belangrijk aandachtspunt wordt voor de politiek. ‘We moeten stevig blijven inzetten op fraudebestrijding door betere samenwerking met instanties als IGZ en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD). De nieuwe Wmo en WLZ worden ook uitvoerig getoetst op fraudebestendigheid.’

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Waarom voorddurend alleen op PGB .Kijk naar thuiszorg die vaak meer declareren dan hulpvragers zorg heb ontvangen. Ziekenhuizen en huisartsen (dubbele consulten) die frauderen. Leg niet enkel de nadruk op PGB want dan doe jen mensen tekort die er zuiver mee omgaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.