De beschikbaarheidsbijdrage komt terug

Ziekenhuizen in dunbevolkt gebied krijgen weer een beschikbaarheidsbijdrage voor hun acute zorg.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
De beschikbaarheidsbijdrage komt terug
Foto: ANP/Lex van Lieshout

Op die manier wil minister Schippers de acute zorg in krimpregio’s overeind houden. Dat schrijft zij in haar brief aan de Tweede Kamer.

Overmacht

De minister past de voorwaarden aan voor de beschikbaarheidsbijdrage voor spoedeisende hulp en acute verloskunde. Op dit moment bepaalt de NZa of een ziekenhuis in aanmerking komt voor zo’n bijdrage. Daarbij moet een zorgverzekeraar kunnen aantonen dat er sprake is van een overmachtsituatie. Dit criterium komt nu te vervallen en alleen de wettelijk vastgelegde voorwaarden in de WMG zullen gelden. Schippers geeft de NZa binnenkort een aanwijzing en legt deze nog inhoudelijk aan de Kamer voor.

4
137

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

4 REACTIES

  1. Nadenken vooruit zien is een kunst. Dat kan de VVD niet. Het hele plan van Hoogervorst is pervers. Het levert alleen maar meer regels en bureaucratie op. dat de VVD mensen professionals niet vertrouwt en op hun beroepseer en codes aanspreekt snap ik inmiddels wel gezien hun eigen declaratiebeheer.CDA (Klink) nu PvdA ( Rijn) lopen wel mee in dit geldverspillend systeem. Waar kwaliteit het nieuwe woord is voor bezuiniging. Misleiding is denk ik nog nooit zo groot geweest als nu. Het systeem vraagt erom. Enfin langzaamaan wordt helder dat het een vreselijk gedoe is marktwerking hahah ???waar zorgverzekraars alle speelruimte krijgen om te spelen met de zorgverleners en de patienten

  2. Lees alle reacties
  3. dit lijkt me een logische stap, die erkent dat voor veel medelanders de beschikbaarheid van kwalitatief goede basiszorg eerst en vooral de aanwezigheid van een (basis)ziekenhuis betekent. maar als belastingbetaler realiseren ze zich kennelijk onvoldoende, dat dit betekent dat er geïnvesteerd moet worden en dat dit ten koste gaat van de zorgpremie. het beleid van de laatste jaren, dat er vooral op gericht lijkt de zorg betaalbaar te houden voor de belastingbetaler, juist als die zelf die zorg (nog) niet nodig heeft, wordt hiermee in ieder geval ten dele teruggedraaid.
    ik hoop dat de minister zich nu ook realiseert, dat het voortbestaan van de nodige zorgvoorzieningen in perifere gebieden tegenover de belastingbetaler beter gemotiveerd moet worden. en dat ze dat niet aan de markt van zorgverzekeraars en -aanbieders kan (of mag) overlaten!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.