Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge: ‘Te weinig jeugd-ggz-instellingen open over wachttijden’

Redacteur Zorgvisie
Het aantal jeugd-ggz-aanbieders in de regio Utrecht dat de cijfers over wachttijden openbaar heeft gemaakt is te laag. Dat schrijft minister Hugo de Jonge (VWS) in een brief aan de Tweede Kamer.
Hugo de Jonge jeugdzorg wmo sociaal domein gemeenten
Foto: VWS

De brief is een antwoord op vragen die SP-Kamerlid Nine Kooiman stelde over jongeren met psychische problemen. Uit onderzoek van Mediquest bleek onlangs dat in de regio Utrecht bijna de helft van de aanbieders van jeugd-ggz geen inzicht geeft in de wachttijden en –lijsten. De Jonge vindt het percentage aanbieders dat wel inzicht geeft te laag. ‘Er zijn bestuurlijke afspraken gemaakt met gemeenten en jeugdhulpaanbieders om wachttijden op regionaal niveau inzichtelijk te maken en afspraken hierover in de koopcontracten van 2018 te verwerken’, schrijft de minister.

Open zijn over wachttijden ggz

Vooral vrijgevestigde aanbieders van jeugdzorg en –hulp publiceren hun wachttijden nergens, bleek uit het onderzoek van Mediquest. Bij aanbieders die er wel openheid over bieden, zowel de vrijgevestigde als de instellingen, kan de wachttijd oplopen van anderhalve week tot veertig weken. De behandelwachttijd is daarentegen niet langer dan de Treeknormen voorschrijven. De Jonge vindt dat inzicht in de wachttijden belangrijk is voor de zorg. ‘Een dergelijk goed en transparant inzicht van de wachttijden in de regio acht ik voor de jeugdigen, ouders, verwijzers en gemeenten van wezenlijk belang bij het maken van een passende keuze voor een aanbieder.’

Afspraken over wachttijden jeugd-ggz

Wachttijden in de jeugd-ggz zijn volgens de minister van VWS een ‘veelkoppig en hardnekkig’ probleem. ‘Niettemin zijn gemeenten en aanbieders gehouden zich tot het uiterste in te spannen om tijdig passende jeugdhulp te bieden binnen professioneel aanvaardbare termijnen’, schrijft hij. Op dit moment werken gemeenten aan afspraken over transparante wachttijden en wachttijdbemiddeling, laat de minister weten. Vanaf begin volgend jaar moeten die afspraken ook effect hebben. Ook moet er eind dit jaar een overzicht komen in welke jeugdzorgregio’s goede afspraken zijn gemaakt en waar nog niet. Een breder onderzoek naar wachttijden in de jeugd-ggz is volgens De Jonge daarom nog niet nodig.

Oplossingen voor problemen jeugd-ggz

In mei dit jaar bleek al dat kinderen tot 18 jaar oud gemiddeld zes weken moeten wachten op een behandeling in de jeugd-ggz. Volgens de aanbieders komt dat doordat gemeenten de jeugdzorg te krap hebben ingekocht. GGZ Nederland heeft een speciale taskforce opgericht die de wachttijden moet aanpakken en ervoor moet zorgen dat er meer aan wachtlijstbemiddeling wordt gedaan. De brancheorganisatie wil dat aanbieders cliënten doorverwijzen naar de gemeente als bij hen een wachtlijst is, zodat er meer inzicht komt in waar cliënten lang moeten wachten. Op dit moment lopen in verschillende regio’s rechtszaken tussen aanbieders en gemeenten over de tarieven in de jeugdzorg. Zo trokken jeugdzorgaanbieders in de regio Alkmaar in oktober aan de bel omdat de tariefsverlaging die gemeenten in de regio doorvoerden een bedreiging waren voor de continuïteit van de jeugd-ggz. De rechter besloot deze week dat de regio opnieuw in gesprek moet met zorgaanbieders over redelijke tarieven voor de jeugdzorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.