Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Lozerhof krijgt aanwijzing van Inspectie

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Verpleeghuis De Lozerhof beloofde in oktober 2015 beterschap maar scoort drie kwart jaar later nog slechter.
1.De-Lozerhof.jpg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft verpleeghuis De Lozerhof in Den Haag een aanwijzing gegeven. Er zijn risico’s voor de veiligheid van cliënten. Als de zorg in De Lozerhof over drie maanden niet is verbeterd, kan de inspectie een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen.

Patiëntveiligheid
De Lozerhof is onderdeel van Saffier de Residentiegroep. In het centrum verblijven voornamelijk ouderen met dementie. De aanwijzing geldt alleen voor locatie De Lozerhof. De inspectie bracht in oktober 2015 een inspectiebezoek aan het centrum. Daarbij bleek dat de instelling op zestien van de 35 punten niet aan de getoetste normen voldeed. Bij een onaangekondigd hertoetsbezoek in juli 2016, bleek de situatie zelfs verslechterd. Zo waren er tekortkomingen bij het interne meldingonderzoek, de dossiers van de cliënten, de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen en de medicatieveiligheid. Er was onvoldoende toezicht en te weinig individuele aandacht voor bewoners. Op al deze thema’s zag de inspectie risico’s voor de cliëntveiligheid.

Zorgbestuur
Op 29 februari 2016 voerde de inspectie een bestuursgesprek met Saffier. De aanleiding voor dit gesprek waren meerdere calamiteiten in de afgelopen twee jaar op verschillende locaties van Saffier. Saffier toonde hierbij een beperkte verbeterkracht. Daarbij hadden de analyses te weinig diepgang en gingen onvoldoende in op de basisoorzaken. Saffier was hier al vaker op gewezen, maar verbeteringen bleven uit.

Reorganisatie
De Lozerhof was ten tijde van het hertoetsbezoek bezig met een reorganisatie. De Lozerhof bracht haar formatie het afgelopen jaar terug van 148 fte naar 113 fte. Op managementniveau verviel de functie van locatiemanager. De Lozerhof was bezig met het aantrekken van hoger opgeleid personeel, om tegemoet te komen aan de toenemende zorgzwaarte van de cliënten. Dit had tot gevolg dat De Lozerhof afscheid moest nemen van lager opgeleid personeel. Tegelijkertijd met de aankondiging van het ontslag van deze medewerkers werd bekend dat De Lozerhof een vleugel beschikbaar stelt voor asielzoekers met een verblijfsvergunning. Van hen verwacht De Lozerhof als tegenprestatie dat zij vrijwilligerswerk doen in de zorginstelling. Dit bericht kwam in de media en leidde tot Kamervragen.

Verbeteringen
De Lozerhof moet binnen drie maanden verbeteringen doorvoeren. Zo moet er een goede analyse komen van interne meldingen die betrekking hebben op kwaliteit en veiligheid van zorg. Op basis van die analyse treft De Lozerhof aantoonbaar verbetermaatregelen. Ook moet iedere cliënt beschikken over een up-to-date cliëntdossier. Bij vrijheidsbeperking wordt de richtlijn van de beroepsgroep nageleefd. De instelling moet ook zorgen voor veilig bewaren en toedienen van medicatie.

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.