Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De nieuwe mantelzorg: buren en vrijwilligers

Redacteur Zorg+Welzijn
De veranderingen in de langdurige zorg nopen tot meer inzet van mantelzorgers. De vraag is waar zij vandaan moeten komen. Het antwoord zit in versterking van het netwerk met buren, kennissen en vrijwilligers. Dat stellen onderzoekers van de Vrije Universiteit in het rapport: “Zorgnetwerk van Kwetsbare Ouderen”.
De nieuwe mantelzorg: buren en vrijwilligers
Foto: ANP Roos Koole

Gemiddeld komen bijna tien hulpverleners thuis bij kwetsbare ouderen. Is er meer zorg nodig, komen er voornamelijk thuiszorgsters bij. Met de komende veranderingen in de langdurige zorg komt meer ondersteuning neer op mantelzorgers. Naast partners en kinderen is dan meer inzet van andere typen informele hulpverleners nodig, waaronder familieleden, buurtgenoten, kennissen en zorgvrijwilligers. De oudere zelf, de hulpverleners maar ook zorgvrijwilligers krijgen een belangrijke rol om het informele netwerk uit te breiden. Op dit moment hebben kwetsbare ouderen slechts een klein sociaal netwerk.

Zorgnetwerken

Dat is de conclusie van een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU Medisch Centrum naar zorgnetwerken in en rond Amsterdam. De wetenschappers hebben onderzocht hoe de netwerken van kwetsbare thuiswonende ouderen zijn samengesteld. Ze bestudeerden de gemengde zorgnetwerken van 75 thuiswonende ouderen in de regio Amsterdam,  waarin zowel formele hulpverleners als informele hulpverleners hulp bieden.

Meer regie

Uit het onderzoek blijkt dat slechts weinig ouderen zelf de regie hebben over het zorgnetwerk, het totaal aan informele en formele hulpverleners. Minder dan een derde van de huidige zorgverleners zijn mantelzorgers. Toch zijn de ouderen over het algemeen tevreden over de zorg die zij krijgen. Een groot deel geeft wel aan dat ze graag meer hulp willen, vooral hulp bij het huishouden en het verplaatsten buitenshuis. Die taken nemen mantelzorgers nu vooral voor hun rekening. Als er meer informele hulpverleners betrokken zijn, beoordeelt de oudere de zorg positiever en ervaart een grotere regie over de zorg.

 

Lees het rapport: “Zorgnetwerk van Kwetsbare Ouderen

3 REACTIES

  1. EErst geld terug halen van fraude.
    Al die bezuinigingen op zorg ,pgb enz,dikke mnd premie ziekenfonds.is gewoon niet nodig.
    As dat geld van fraude terug komt en van abnormale hoge bedragen die zieken fonds heft overgehouden,komt dat dan bij de burger terecht.?wtcg voor zieken ,alles is straks weg.
    Worden we gesepareert????????? zo voel k me wel

  2. Lees alle reacties
  3. Hebben jullie gehoord dat van de 84 miljard die de zorg kost er ongeveer 20 miljard (TWINTIG MILJARD) afkan: fraude eruit, veel en veel te dure rekeningen eruit (is eigenlijk gewoon fraude), bonussen en riante salarissen eruit, efficient werken, geen verspillingen, minder medicijnen en ga zo maar door.

  4. Kortom, blijf in de buurt van familie wonen, kies een nette homogene buurt zonder ouderen, niet te rijk (die zijn aangetoond niet bereid voor anderen te zorgen) en draag bij aan vrijwilligerswerk: kortom kies voor een klein dorp ver weg van een stad. Toch hoeft dit allemaal niet. Verklein gewoon de wig (het verschil tussen loonkosten en netto loon) voor mensen die in de zorg verlenen en de zorgeconomie blijft gewoon functioneren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.