Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Deel hartcentra voldoet niet aan cardiologienorm

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Zeven ziekenhuizen voldoen op dit moment wellicht niet aan de kwaliteitsnormen voor hartdotterbehandelingen. Van tien ziekenhuizen die inwendige hartdefibrillatoren (ICD), een soort moderne pacemaker, implanteren, is onduidelijk of ze aan de normen voldoen.
Deel hartcentra voldoet niet aan cardiologienorm

Zilveren Kruis Achmea heeft dit deze week op de website gezet. De zorgverzekeraar is in gesprek met de ziekenhuizen.

Controle

Alle ziekenhuizen mogen de behandelingen dit jaar nog uitvoeren. De beroepsverenigingen van cardiologen en thoraxchirurgen zullen de betrokken ziekenhuizen controleren en vervolgens beoordelen of ze aan alle eisen voldoen. Een woordvoerder van Zilveren Kruis vertelt dat de informatie toch alvast op de site staat ‘om de druk op de ketel te houden’.

In gesprek

In 29 ziekenhuizen kan men terecht voor hartdotterbehandelingen. 26 ziekenhuizen voeren ICD-operaties uit. De zeven ziekenhuizen waarmee Zilveren Kruis gesprekken voort over de kwaliteit van de dotterbehandelingen zijn: Meander Medisch Centrum Amersfoort, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis Nijmegen, Medisch Centrum Haaglanden in Den Haag, Atrium MC Heerlen, Twee Steden Ziekenhuis Tilburg, Viecuri in Venlo en Zorgsaam in Terneuzen. Voor de ICD-implantaties gaat het om: Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het UMC St Radboud in Nijmegen, Flevoziekenhuis Almere, St. Lucas Andreas Ziekenhuis Amsterdam, Kennemer Gasthuis Haarlem, Albert Schweitzer Ziekenhuis Dordrecht, Hagaziekenhuis Den Haag, Maasstad Ziekenhuis Rotterdam, Vlietland Ziekenhuis Schiedam en Medisch Centrum Haaglanden.

Normen

Twee weken geleden maakte de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie kwaliteitsnormen openbaar. Deze normen zijn overigens niet nieuw, ze bestaan al enkele jaren. Zilveren Kruis Achmea heeft nu de informatie bij de ziekenhuizen gecheckt. De zorgverzekeraar heeft ook de huisartsen geïnformeerd. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Cardiologen gaan hartcentra beoordelen

Cardiologen sturen brandbrief naar Klink

Zeeuwse ziekenhuizen vechten om hartdotters

Bijna alle dottervergunningen uitgedeeld

Geen toestemming voor eigen dottercentrum ADRZ

‘Teveel dottercentra zetten kwaliteit onder druk’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Lees meer:

In Zorgvisie nr. 6, verschenen op 27 mei 2011, staat een achtergrondartikel over de kwaliteitsnormen voor hartzorg.

2 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Deze normen zijn overigens niet nieuw, ze bestaan al enkele jaren.
  UMC St Radboud in Nijmegen
  Een academisch ziekenhuis dat niet voldoet aan de eigen normen? En dat al jarenlang?
  Dit roept vragen op.
  Gaarne naar USA voorbeeld, zie Mayo en cleveland Clinic de prestaties gewoon open en bloot op de eigen website. Aantallen, nuanceringen e.d.
  En dan in het openbaar aan de slag om de zaakjes op orde te krijgen. We zien de prestaties per kwartaal verbeteren als de heren en dames nog enig ethisch besef over hebben.
  Dan kan de patiënt zelf beoordelen hoe de vork in de steel zit en zelf beslissen waar hij/zij zich wil laten opereren. Daar heeft hij/zij dan Achmea niet voor nodig.
  Gelukkig is Cathy van Beek nu bestuurder bij het St Radboud. Zij heeft transparantie hoog in het vaandel. Tenminste in haar vorig leven als NZa vice voorzitter. De lijn doortrekkende zal die website naar het voorbeeld van Mayo/Cleveland Clinic er zeker komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.