Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetespatiënt hoeft minder vaak naar huisarts

Mark van Dorresteijn
Goed ingestelde diabetespatiënten hoeven geen vier maar slechts twee keer per jaar bij de huisarts langs te komen. Dat concludeert arts-onderzoeker Paulien Wermeling van het UMC Utrecht in haar promotieonderzoek. De huisartsenrichtlijn wordt hierop aangepast.
Diabetespatiënt hoeft minder vaak naar huisarts
Foto: Koen Suyk

Diabetespatiënten bezoeken nu vier maal per jaar de huisartsenpraktijk. Eén keer voor de jaarcontrole door de huisarts en drie keer voor een check door de praktijkondersteuner. Deze frequentie is niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en Wermeling vroeg zich af of vier keer per jaar wel nodig is. Wermeling onderzocht gedurende anderhalf jaar circa 2.200 diabetespatiënten die nog geen insuline gebruiken. De helft kreeg de normale vier controles per jaar, de andere helft hoefde zich slechts twee keer per jaar bij de huisarts te melden. Wermeling inventariseerde voor en na het onderzoek de streefwaarden van bloeddruk, cholesterolgehalte en suikerconcentratie bij de patiënten.

Resultaten

Zeventig procent van de patiënten bleef tijdens het onderzoek onder de streefwaarden. Het maakte niet uit of ze daarvoor vier of twee keer per jaar bij de huisarts geweest waren. ‘Het betekent dat alle goed ingestelde diabetespatiënten in Nederland, zo’n 120.000, zouden kunnen volstaan met twee bezoeken per jaar aan de huisarts’, concludeert Wermeling. Ongeveer eenderde van de patiënten stelt overigens prijs op vier controles per jaar. Op basis van Wermelings resultaten zal de nieuwe huisartsenstandaard ‘Diabetes mellitus type 2’ adviseren om twee jaarlijkse controles uit te voeren. Het Nederlandse Huisartsen Genootschap stelt deze richtlijn op.

Kostendaling

Minder huisartsbezoeken leiden tot lagere zorgkosten. Uitgaand van 120.000 patiënten die twee consulten per jaar minder afnemen, zou het om een besparing van ongeveer 6 miljoen euro per jaar kunnen gaan. Het verlaagt ook de werkbelasting van huisartsenpraktijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.