Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Directe contractering zzp’ers mogelijk in 2016

Het kabinet noemt in een brief aan de Tweede Kamer drie mogelijkheden voor zzp’ers om in de zorg aan de slag te gaan. Eerder bleek dat een aantal zzp’ers in de thuiszorg niet voldoet aan de criteria voor fiscaal ondernemerschap, waardoor ze niet meer als zzp’er konden werken in de zorg.
Directe contractering zzp’ers mogelijk in 2016
Foto: ANP XTRA Roos Koole

Het kabinet schrijft op drie manieren de belemmeringen voor zzp’ers weg te halen. Ten eerste moet het direct inkopen van zzp’ers mogelijk worden. Het kabinet gaat hier afspraken over maken met Zorgverzekeraars Nederland. Vanaf 2016 moet directe contractering van zzp’ers in de thuiszorg mogelijk zijn. Op dit moment kan dat alleen in een landelijke pilot. Praktische belemmeringen zullen dankzij deze afspraken worden weggenomen, zodat zorgverzekeraars en zorgkantoren geen beletsel meer zien om zzp’ers te contracteren.

Kwaliteitswet

Ten tweede gaat het ministerie de nieuwe kwaliteitswet zo invoeren dat het makkelijker wordt om als individu zorg te verlenen. Dat wil zeggen dat bij de inwerkingtreding van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) in 2015 rekening gehouden wordt met contracten tussen zzp’ers en zorginstellingen.

Modelovereenkomsten

Ten slotte gaan de ministeries van VWS en Financiën samen met veldpartijen verschillende modelovereenkomsten maken die ondersteuning bieden voor zzp’ers om zich daadwerkelijk als een zzp’er te kwalificeren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.