Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dossieroverdracht tussen HIS’en lastig

Bert Bukman
Het koppelen van patiëntendossiers in verschillende Huisartsen Informatie Systemen (HIS’en) is problematisch. Dit kan onder meer problemen opleveren wanneer een patiënt verhuist en in een huisartsenpraktijk belandt met een HIS van een andere leverancier.
epd.jpeg

Dit blijkt uit een ledenonderzoek van de NVDA, de Nederlandse beroepsvereniging van doktersassistenten. Bijna driekwart van de 771 respondenten geeft aan dat informatie zoals medicatie en specialistenbrieven niet probleemloos uit het ene HIS in het andere kan worden geplaatst. Hiervoor zijn veel handmatige handelingen nodig.

Uploaden
‘In meer dan de helft van de gevallen geeft het uploaden van dossierbestanden naar het HIS problemen’, verduidelijkt NVDA-voorzitter Kees Gillis. ‘Vaak kan het zip-bestand niet worden gekoppeld. Ook wordt de informatie soms niet onder de juiste episode in het HIS geplaatst. In een derde van de gevallen komt alle correspondentie achter elkaar als één pdf-bestand, niet gesorteerd op probleem of episode. Informatie over een longcarcinoom kan in de episode van de enkeldistorsie worden gezet. Of je krijgt losse bestanden zonder omschrijving van welke specialist het afkomstig is of over welk probleem het gaat.’

Dossier Epd/zis
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie.Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Medische fouten

Doktersassistenten moeten hiervoor allerlei creatieve oplossingen bedenken, aldus Kees Gillis. ‘Dat kost tijd en dus geld, en bovendien neemt de kans op medische fouten toe. Dit kan de patiëntveiligheid in gevaar brengen.’

Compatibel
De doktersassistenten die aan het onderzoek deelnamen, geven aan dat zij het liefste één HIS voor de hele branche zouden zien. Gillis realiseert zich dat dit niet erg realistisch is, maar het onderzoek maakt volgens hem wel duidelijk dat er iets moet gebeuren. ‘Initiatieven om alle HIS’en compatibel te maken in het uitwisselingsproces moeten met spoed worden opgepakt. Wij zullen daar bij de diverse belangenverenigingen op aandringen. In het belang van onze leden en van de patiënt.’ Bekijk hieronder de resultaten van het ledenonderzoek van de NVDA.


Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.