Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Douane onderschept illegale geneesmiddelen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Tijdens een controle-actie op verzoek van de Inspectie Gezondheidszorg, Interpol en Wereld Douane Organisatie heeft de douane veel erectiepillen, afslankmiddelen, anti-slaapmiddelen, hormonen en antibiotica onderschept.
geld.medicijnen.fotolia.jpg
Fotolia

Dat laat de Inspectie voor de Gezondheidszorg weten.

Erectiepillen
De Nederlandse Douane controleerde de afgelopen anderhalve week 5000 koerierszendingen met mogelijk illegale geneesmiddelen. Er zijn 254 pakketten in beslag genomen met mogelijk illegale inhoud. De Douane trof veel erectiepillen, afslankmiddelen, anti-slaapmiddelen, hormonen en antibiotica aan. Landen van herkomst waren vooral China, Singapore en India.

Illegale geneesmiddelen
De inspectie onderzocht zo’n twintig websites die ofwel reclame maken voor illegale geneesmiddelen of deze te koop aanbieden. Van de meeste onderzochte websites wist de Inspectie de ‘payment service provider’ te achterhalen en te blokkeren. Deze ‘server provider’ achter een website zorgt voor het betalingssysteem. Door deze betalingsmogelijkheid te blokkeren is het voor de consument niet meer mogelijk om een online bestelling te betalen. Vorige maand is het ministerie van VWS gestart met de campagne om mensen te wijzen op de gevaren van vervalste medicijnen. 

Internationale actie
Aan de internationale actie die liep van 30 mei tot 8 juni  hebben 103 landen mee gedaan.  Deze zogeheten “operatie Pangea IX” werd gecoördineerd door Interpol en keert elk jaar terug. Doel is zoveel mogelijk illegale geneesmiddelen van de markt te halen en aandacht te vestigen op de gezondheidsrisico’s. De inspectie, de Nederlandse Douane, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hebben gedurende de actie samengewerkt. 

Verdacht
In totaal werden er wereldwijd 330.000 verdachte pakjes geïnspecteerd door de douane van de 103 deelnemende landen. Dit heeft geleid tot het in beslag nemen van bijna ruim 170.000 pakketten met daarin in totaal bijna 11 miljoen potentieel gevaarlijke illegale medicijnen met een totale geschatte waarde van ruim 51 miljoen euro.

Voedingssupplementen
De NVWA controleerde op voedingssupplementen en diergeneesmiddelen zoals antibiotica. Voedingssupplementen met een onbekende herkomst kunnen verborgen farmacologisch actieve stoffen of geneesmiddelen bevatten die een risico voor de gezondheid vormen. Daarnaast brengt het illegaal gebruik van antibiotica in dieren risico’s met zich mee voor de ontwikkeling van resistentie bacteriën.

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.