Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duurzaam ouder worden met eerstelijnszorg van Oak Street Health

Redacteur Zorgvisie, Skipr en Qruxx.
Oak Street Health brengt eerstelijnszorg naar kwetsbare ouderen in de VS. Door de focus van Oak Street Health op preventie, medicatiebegeleiding en gedrag bij haar patiënten, is het aantal ziekenhuisopnames met 40 procent afgenomen.
ouderen, ouderenzorg, Oak Street health, vbhc, eerstelijnszorg
Foto: Oak Street Health

Het idee ontstaat wanneer Griffin Myers als SEH-arts een ziekenhuisdienst heeft. Een bejaarde vrouw met COPD wordt in het ziekenhuis opgenomen, omdat zij geen toegang heeft tot eerstelijnszorg. En dat terwijl de ziekenhuisbezoeken in de VS een aardig vermogen kosten. ‘Die nacht wist ik wat ons te doen stond’, vertelt Myers in een interview aan Qruxx. In 2012 wordt Oak Street Health in het leven geroepen.

Eerstelijnszorg verdomhoekje

De Amerikaanse zorg staat bekend om zijn ontoegankelijkheid en hoge behandelkosten. Een van de oorzaken is het tekort aan huisartsen vanwege een slecht imago en marktwerking. ‘Huisartsen in de VS zijn echt in het verdomhoekje gekomen doordat het betalingsmodel waarin ze opereren hen structureel op achterstand zet’, aldus Myers, CMO van Oak Street. Door het huisartsentekort is eerstelijnshulp onbereikbaar. De Medicare-wet voor 65-plussers dekt bovendien veel behandelingen en zorgkosten niet.

Myers pleit daarom voor meer aandacht aan de eerstelijnszorg. ‘Zij vormen een verwaarloosde beroepsgroep die een enorme rol kan spelen in het betaalbaar houden van de zorg wereldwijd.’

Evidence based zorg

Oak Street Health biedt ouderen eerstelijnszorg waarbij het financiële risico voor zorg wordt overgenomen. Via Medicare Advantage wordt het zorgbudget door Oak Street beheerd en geleverde zorg betaald. ‘De patiënt betaalt bij ons dus niet een bedrag per verrichting, maar krijgt gewoon de zorg die hij nodig heeft’, legt Myers uit. ‘Onze organisatie heeft een krachtige incentive om patiënten blij, gezond en uit het ziekenhuis te houden.’
Oak Street Health doet dat door processen professioneler en effectiever in te richten in de eerstelijnszorg. ‘We leveren evidence based zorg, meten werkelijk alles wat we doen en gebruiken de data structureel om onszelf te verbeteren.’ Daarnaast is de zorg voor iedereen toegankelijk, ongeacht de economische of medische status. Patiënten met een chronische aandoening leren bijvoorbeeld hun ziekte over de lange termijn te managen. Daarbij krijgen ze middelen en begeleiding om effectief met de ziekte om te gaan. 

Minder ziekenhuisopnames

Met het verbeteren van de eerstelijnszorg daalt het aantal ziekenhuisopnames drastisch. Volgens Oak Street Health is de organisatie erin geslaagd om het percentage ziekenhuisopnames onder de patiënten in vergelijking met de officiële cijfers voor dezelfde patiëntpopulatie met 40 procent te verminderen.  ‘Maar het heeft ook een positieve impact op hun kwaliteit van leven’, aldus Myers.

Hij legt uit dat 80 procent van de reductie van ziekenhuisopnames uit drie factoren bestaat. ‘De eerste is toegang, dus laagdrempeligheid en bereikbaar zijn.’ Zo heeft de zorgaanbieder een vervoersservice voor mensen die niet mobiel zijn. ‘De tweede is gedragsondersteuning: inzoomen op ongezond en verslavend gedrag en daar met patiënten aan werken.’ De derde factor is begeleiding bij medicatie.

Benodigde zorg onthouden

Maar als het succes voor het businessmodel het uit het ziekenhuis houden van patiënten is, is de verleiding dan niet groot om hen die ziekenhuiszorg nodig hebben de benodigde zorg te onthouden? ‘Daar kom je niet mee weg’, aldus Myers. ‘Als wij een patiënt met COPD zorg proberen te onthouden die hij nodig heeft, komt die persoon sowieso via de SEH in het ziekenhuis terecht en betalen wij de rekening.’ Hij vervolgt: ‘Het is echt zo dat wij alleen financieel succesvol kunnen zijn door de best mogelijke zorg te leveren. Als wij niet consistent meetbaar betere zorg leveren aan onze patiënten dan ze elders kunnen krijgen, gaan we binnen de kortste tijd failliet.’

Klinieken Oak Street Health

Oak Street Health telt 38 klinieken die door een investeringsmaatschappij worden gefinancierd. De patiënten die de kliniek voor het eerst bezoeken, voeren een kennismakingsgesprek met de zorgverlener. Daarbij worden medische gegevens uit het Medicare-systeem in de eigen database ingevoerd. Daarna volgt een gestructureerd geriatrisch onderzoek. ‘In onze uitvoering en vervolgens de monitoring van de data die we hebben, schuilt ons succes.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.