Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Economie trekt aan, zorg blijft achter

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De Rabobank heeft voor alle sectoren de groeicijfers naar boven bijgesteld. Alleen in de gezondheidszorg vlakt de groei af richting nul.
Economie trekt aan
Foto: ANP Koen Suyk

De Nederlandse economie herstelt zich sneller dan verwacht. De Rabobank heeft de groeiverwachting 2014 voor alle sectoren naar boven bijgesteld. Uitzondering vormt de gezondheidszorg. Daar vlakt de groei af richting nul. De vraag naar zorg stijgt weliswaar, maar de Rabobank ziet een verschuiving plaatsvinden van de duurdere tweedelijns zorg naar de goedkopere eerstelijnszorg. In 2012 groeide de zorg nog met 2,5 procent. In 2013 was dat nog maar 1,8 procent. Voor 2014 verwacht de Rabobank niet meer dan 0,2 procent groei.

Overheid bezuinigt op zorg

Vlak na de economische crisis in 2008 was de zorg juist de enige sector die nergens last van leek te hebben. De uitgavengroei in de zorg hangt nauw samen met overheidsbeleid. De afgelopen jaren stegen met name de uitgaven voor de AWBZ. Maar het kabinet bezuinigt daar momenteel fors op. Bij de ziekenhuizen en de curatieve ggz sloot het ministerie van VWS al eerder convenanten om de groei te beteugelen. Vorig jaar bleek ook dat patiënten weg bleven bij ziekenhuizen. Mogelijk komt dit door de hogere eigen bijdrage. Zorgverzekeraars verwachten dat zij met selectieve zorginkoop nog een miljard euro kunnen besparen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.