Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste Belgische ziekenhuis over op ChipSoft

Redacteur Zorgvisie
ChipSoft heeft voor het eerst een Belgisch ziekenhuis voorzien van een epd. Het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is in mei overgestapt op HiX, meldt de softwareleverancier.
Akkoord-iStock-400.jpeg
Foto: iStock

Het ziekenhuis wilde een volledig geïntegreerde digitale werkomgeving en koos daarom voor HiX. Door gebruik te maken van een epd hebben alle zorgverleners van het ZOL de beschikking over de actuele en historische informatie over hun patiënten. Erwin Bormans, algemeen directeur van het ZOL: ‘Met de introductie van dit elektronisch patiëntendossier wordt de patiënt- en medicatieveiligheid binnen de zorginstelling naar een nog hoger niveau getild. Het ZOL buigt zo op het vlak van informatisering een achterstand om in een voorsprong.’

Uitrol HiX bij ZOL
Het Belgische ziekenhuis voert de overgang naar het epd gefaseerd door. In september 2015 startte het met het Patiënt Data Management Systeem van HiX op de intensieve diensten. Sinds 12 mei is het epd ook op andere afdelingen ingevoerd. ‘Dit betekent dat de OK, de spoed, diverse verpleegafdelingen en raadplegingen volledig elektronisch kunnen werken en communiceren. Het komende jaar volgen de overige divisies’, zegt Bormans. Het ziekenhuis wil het epd dan ook inzetten voor de communicatie met huisartsen en het wil een connectie leggen met het patiëntenportaal. Bormans waardeert vooral de integrale aanpak. ‘Hierdoor worden verpleegkundigen en artsen optimaal ondersteund tijdens hun werkprocessen en hebben zij meer tijd voor de zorg van hun patiënten. Doordat het PDMS nu integraal onderdeel uitmaakt van de ziekenhuisbrede dossiervoering, zijn alle gegevens die op overige afdelingen geregistreerd werden nu ook inzichtelijk voor de kritieke diensten en vice versa. Hierdoor vormen deze gespecialiseerde diensten geen apart eiland meer binnen het ziekenhuis.’

Dossier E-Health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.