Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eisen seniorvriendelijk ziekenhuis aangescherpt

De kwaliteitsaspecten voor het keurmerk 'Seniorvriendelijk ziekenhuis' zijn aangepast. Voor het stempel ‘seniorproof’ is een protocol rond vrijheidsbeperkende maatregelen voortaan verplicht, en is er - naast aandacht voor de patiënt - veel aandacht voor de mantelzorgers en vrijwilligers vereist.
Eisen seniorvriendelijk ziekenhuis aangescherpt

Kwaliteitscriteria voor de seniorvriendelijkheid van ziekenhuizen zijn in 2012 geïntroduceerd. Voor 2015 zijn die kwaliteitsaspecten aangevuld en aangescherpt. In het nieuwe kwaliteitsdocument staat dat in 2015 extra scherp wordt gelet op de zorg ná de ziekenhuisopname. Voor ouderen is het van het grootste belang dat de continuïteit van zorg goed dan goed is geregeld. Het zijn immers vooral de (kwetsbare) ouderen die er geestelijk en lichamelijk last van hebben als de overdracht van de zorg met de bijbehorende informatie over bijvoorbeeld het gewijzigde medicatiebeleid door het ziekenhuis niet tijdig en goed is geregeld. De scores op dit aspect waren tot nu toe zeer zwak. Reden voor de ouderenbonden om aan de bel te trekken en dit onderdeel aan te merken als een ‘must have’ criterium. Uitgangspunt is dat de patiënt pas wordt ontslagen, nadat de overdracht van zorg en behandeling met de zorgverleners buiten het ziekenhuis en de mantelzorgers is afgestemd.

Bekijk de nieuwe kwaliteitseisen op vaktitel Nursing.nl>

Vergelijk met de kwaliteitseisen van 2012>>

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.