Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

‘Elco Brinkman zat glashard te liegen’

Elco Brinkman treed per 1 mei af als voorzitter van de raden van toezicht van Philadelphia en Espria, het moederbedrijf van de gehandicaptenzorgverlener. Hij wordt opgevolgd door Martin van Rijn. De positie van Brinkman was niet houdbaar nadat Philadelphia vorig jaar bijna failliet ging. OR-voorzitter Evert van Dalen meldt in Praktijkblad Ondernemingsraad zelfs nog dat Brinkman heeft gelogen over de statutaire bevoegdheid van oud-bestuurders Frits Brink en Theo Kralt.
‘Elco Brinkman zat glashard te liegen’

Volgens OR-voorzitter Van Dalen heeft Brinkman in 2008 toegezegd dat de voormalig bestuurders Brink en Kralt geen statutaire bevoegdheid zouden krijgen in de holding Espria, die was ontstaan uit een fusie van Evean, corporatie Woonzorg en Philadelphia. Door een reeks incidenten had het vertrouwen van de OR in de raad van bestuur van Philadelphia het nulpunt bereikt.

Vertrek Frits Brink en Theo Kralt

De OR vroeg om het vertrek van Brink en Kralt per 1 november 2008 en Brinkman zei dat het wel netjes geregeld moest worden. De bestuurders zouden niet meteen vertrekken, maar mochten in de holding Espria alvast geen besluiten meer nemen. Dat bleek een leugen, volgens Van Dalen in Praktijkblad Ondernemingsraad. Brink en Kralt behielden hun statutaire bevoegdheid.

‘Pure intimidatie’

Van Dalen: ‘We hebben ook negatief geadviseerd over de fusie. We vonden het te snel gaan en gaven het advies niet in 2008, maar in 2009 te fuseren. De raad van bestuur heeft dat naast zich neergelegd, omdat uitstel niet mogelijk zou zijn.’ Volgens Van Dalen kregen de toezichthouders bij Philadelphia een heel ander conceptplan van de organisatie na de fusie dan de OR. Van Dalen nam daarom contact op met toezichthouder Hans Megens. De commissaris adviseerde Van Dalen om zijn hand niet te overspelen. “Pure intimidatie”, aldus Van Dalen.

Vastgoed en vertrekpremies

De nieuwe bestuurders van Philadelphia proberen een verlies van ruim 20 miljoen euro weg te werken, vooral door de verkoop van 22 vastgoedprojecten. Staatssecretaris Bussmaker zei onlangs dat de zorginstelling waarschijnlijk nog meer gebouwen moet verkopen en misschien ook uit de holding Espria moet stappen. Voor hun hoofdrol in de trieste geschiedenis kregen de gewezen bestuurders Frits Brink en Theo Kralt een gouden handdruk mee van ongeveer een kwart miljoen euro. Philadelphia wil de precieze bedragen niet openbaar maken. Vakbond Abvakabo FNV werkte aan juridische stappen tegen de organisatie, ondermeer om het vertrek van Brinkman af te dwingen en om te weten welke vertrekpremies zijn betaald. Brinkman bekleedt nog meerdere functies in bestuurlijk Nederland. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Vakbond werkt aan juridisch conflict met Philadelphia

Greet Prins nieuwe bestuurder bij Philadelphia

Philadelphia: fusies van zesentwintig tot veertien regio’s

Zorgbestuurder Frits Brink vertrekt bij Philadelphia

Philadelphia voert omstreden herstelplan door

6 REACTIES

  1. Elco, met een beetje verbeelding zie ik hem als een echte VOC`er uit de gouden eeuw, een soort van koloniaal groot grondbezitter met alle allure en egards van een nobele en eentje die op een enorme plantage ergens in een exotisch land makelijk en ongestoord zijn zakken enorm zit te vullen (Je vais reussir, tout simplement parce que je refuse de perdre), en met een lokale bevolking die zo geknecht is dat die alleen nog maar kunnen buigen en ja knikken en die zich niet verzet, hij heeft de allure en air van een zonnekoning (l’état, c’est moi!).
    Elco Brinkman heeft als voorzitter van de Raad van Bestuur van Nederlands grootste pensioenfonds (ABP), het grootste vermogensbeheerfonds ter wereld, nog eens duidelijk gemaakt wat een zorgzame samenleving volgens hem betekent. Zakkenvullen aan de top en nederigheid aan de basis. Winsten zijn voor zichzelf op de borst kloppende graaiende individuen, maar als het even tegen zit hebben we het “met z’n allen” gedaan.
    In 1982 trad dit “enge mannetje” aan als minsister in het kabinet Lubbers. Hij gaf zijn visitekaartje af door de al aangenomen wet “Kaderwet specifiek welzijn” meteen naar de Haagse prullenbak te verwijzen. Het jaar daarop maakte hij in de krant NRC het volk duidelijk wat hij onder welzijn verstond. Zelf verantwoordelijkheid dragen, buurvrouw, tante of oma moeten maar voor de zorg opdraaien. “We hebben de verantwoordelijkheid bij ons zelf, onze familie, onze buurt weggehaald.”
    Eng mannetje De toon was gezet, de afbraak van de verzorgingsstaat was begonnen. Brinkman streek met zijn eigengereide “terug naar de jaren vijftig” opvattingen vriend en vijand tegen de haren in. “Moet dat enge mannetje mijn premier worden?” zou Beatrix vertwijfeld aan haar toenmalig lakei Ruud Lubbers hebben gevraagd (arriver comme un chien dans un jeu de quilles).
    Lubbers liet zijn opvolger daarna als een baksteen vallen en ons staatshoofd wist daarmee het CDA bijna de politieke afgrond in te duwen.
    Het optreden van Elco maakte onthutsend duidelijk dat verstrengeling van belangen in het wereldje van politiek, bedrijfsleven en financiële instellingen als normaal wordt beschouwd (honi soit qui mal y pense) .
    Brinkman trok de afgelopen jaren met tientallen functies tegelijk in die sectoren aan veel touwtjes en moet daarom als één van de hoofdschuldigen worden aangewezen voor de financiële crisis.
    Een koele kikker Maar nee, we hebben het allemaal fout gedaan, dus is hij nergens voor verantwoordelijk. Dat hij vorig jaar nog een vermogen uit het ABP in het op al ineenstortende Fortis investeerde was blijkbaar een vriendendienst zoals dat in zijn wereldje normaal wordt gevonden (La caque sent toujours le hareng). Dat daardoor de premies voor de pensioenen extra omhoog moeten laat hem koud.
    Na zijn afscheid van het ABP is Elco nog drie dagen per week de hoogste baas van het, door een parlementaire enquête aangetoonde en nog steeds hardleers fraudelerend, bouwwereldje. Echt afstand van die praktijken heeft hij nooit genomen. Met zijn vele maatschappelijke tentakels zal hij ongetwijfeld invloed hebben aangewend om er voor te zorgen dat de gehele fraudelerende bouwtop niet achter de tralies is verwenen. Vele buitenlandse maffiosi zullen met een jaloerse blik de afhandeling in onze polders hebben gevolgd.
    De vakbonden eisten zijn vertrek bij de stichting Philadelphia Zorg na gebleken wanbeleid en miljoenentekorten. Hij heeft daar volstrekt gefaald in zijn toezichthoudende rol als bestuurder. De stichting lijkt dit jaar zelfs bijna op een failliet af te stevenen nadat bleek dat er onverantwoord was gehandeld in vastgoed met AWBZ-geld. Het is interessant na te gaan wat de rol van onze peetvader daar is geweest.
    Majesteit Ondanks zijn dubieuze en falende rol in de maatschappij mag Brinkman doorgaan met zijn zakken en van die hen die hij vertegenwoordigt te vullen. Dat hij ook nog een rol in de SER heeft belooft weinig goeds voor de samenleving. Het is te hopen dat het de majesteit zal behagen deze man nogmaals in de hoek te zetten en dat gedupeerden een manier weten te vinden om deze enge man met zijn volledig vermogen persoonlijk verantwoordelijk te stellen voor de enorme schade die hij de zorgzame samenleving heeft berokkend.
    Deze man is een echte CDA`er en een Christen zoals die er nu tegenwoordig veel zijn en die niets met Christus van doen hebben, en die gewoon eigenlijk de naam van Christus misbruiken zoals er zovelen doen voor eigen specifieke doeleinden en persoonlijk gewin (les extrêmes se touchent) we al lang weten dat er in die sekte weinig goeds vandaan komt, behalve dan oorlog voeren en op een abominabele manier voor jezelf zorgen zie de eeuwen lange gesel van de RK kerk over de wereld en alle pedo incest en sodemie schandalen.
    Bovendien heeft deze man een vreemde starende enge blik in zijn ijskoude priemende ogen, eentje die kleine kinderen aan het huilen maken van angst, ze doen mij doen denken aan reptielen ogen (Il n’est pire eau, que l’eau qui dort), als de reptilians dan bestaan (zoals schrijver David Icke beweert) dan is hij er zeker eentje van.
    http://eindtijdinbeeld.nl/reptilians.htm

  2. Lees alle reacties
  3. Er gaat ongeveer 23 tot 24 miljard euro om in de AWBZ.
    Het wordt tijd dat de AWBZ fors wordt gereorganiseerd zodat alleen de onverzekerbare en langdurige zorg onder de AWBZ vallen.
    U weet dat een gemiddelde werknemer voor ongeveer 304 euro per maand meebetaalt aan de AWBZ ?Dit bedrag moet drastisch verlaagd worden.

  4. Het interview met de heer van Dalen heb ik gelezen. Los van het feit dat het met Philadelphia niet best gaat, had de journalist die het stuk heeft geschreven, wat meer aan waarheidsbevinding moeten doen. Wat er nu allemaal is opgeschreven is volgens mij niet allemaal juist. Zo weet ik zeker dat de OR het vertrouwen pas in oktober 2008 heeft opgezegd, alleen in de heer Brink. Is hier wel hoor en wederhoor toegepast?

  5. Eelco Brinkman is een zakkevuller. 27+ stoeltjes in een raad van commisariaten evenzovele ondernemeningen/stichtingen. Als je ziet en leest hoeveel bedrijven, instellingen en stichtigingen in problemen zijn gekomen en komen vraag je je toch weleens ernstig af wat de toegevoegde waarde is van een RVC. Ze kosten enorm veel geld en in de praktijk levert het niets op. Het verbaast mij enorm dat er nu veel instellingen zijn die financieel in de problemen komen door enorm veel geld te hebben geinvesteerd in Vastgoed. Zijn zij vergeten (=RVC) waar zij eigenlijk voor zijn. Zorg voor hun clienten!! Net als onze banken zijn zij hun doelen voorbijgestreefd. Geen controle, geen verantwoording hoeven af te leggen. Ernorme spaartegoeden en financiele garanties. En waarvoor!? Voor kastelen en landgoeden. Die voor enorme bedragen zijn gefinancieerd en nu niets meer waard zijn. Goed gedaan jochie (=Brinkman)!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.